To najszybsze ciasto i jednocześnie tak pyszne, że nie wyobrażam sobie nie zrobić go, kiedy mam w domu rabarbar. Wystarczy jego niewielka ilość, żeby ciasto zyskało niepowtarzalny kwaskowaty smak. W ciepłe dni placek z rabarbarem smakuje wybornie. Taka przekąska wyśmienicie nadaje się zarówno do pracy, jak i na rodzinne popołudniowe co nieco.
Składniki:
- rabarbar – tyle ile lubisz w cieście,
- szklanka cukru,
- kostka masła,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- cukier puder do posypania.
Placek z rabarbarem – wykonanie:
KROK 1
Umyj rabarbar i pokrój na 2 cm kawałeczki.
KROK 2
Masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajka.
Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlej do formy i ułóż rabarbar.
KROK 3
Piecz 40 minut w 180 stopniach C.
KROK 4
Posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!