Rabarbar króluje w cieście – przepis KROK PO KROKU! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Rabarbar króluje w cieście – przepis KROK PO KROKU!

Rabarbar króluje w cieście – przepis KROK PO KROKU!

Autor zdjęcia/źródło: Placek z rabarbarem @ Katarzyna Parzuchowska

Tego przepisu jeszcze nie próbowałyście. Wracamy do smaków dzieciństwa i sięgamy po rabarbar, ale tym razem nie będziemy jeść go z cukrem, lecz podamy w pysznym cieście!

To najszybsze ciasto i jednocześnie tak pyszne, że nie wyobrażam sobie nie zrobić go, kiedy mam w domu rabarbar. Wystarczy jego niewielka ilość, żeby ciasto zyskało niepowtarzalny kwaskowaty smak. W ciepłe dni placek z rabarbarem smakuje wybornie. Taka przekąska wyśmienicie nadaje się zarówno do pracy, jak i na rodzinne popołudniowe co nieco.

Składniki:

 

  • rabarbar – tyle ile lubisz w cieście,
  • szklanka cukru,
  • kostka masła,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do posypania.

Placek z rabarbarem – wykonanie:

KROK 1

Umyj rabarbar i pokrój na 2 cm kawałeczki.

KROK 2

Masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajka.

Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlej do formy i ułóż rabarbar.

KROK 3

Piecz 40 minut w 180 stopniach C.

KROK 4

Posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

Najnowsze komentarze