Opublikowany przez: LwiaMatka 2019-07-31 16:24:22
Autor zdjęcia/źródło: Osha Key / Unsplash
Złote mleko to niezwykły napój naturalnie wspierający odporność. To szczególnie ważne, gdy jest się mamą karmiącą - niedospaną, niedożywioną i wiecznie zmęczoną. Złote mleko postawi młodą mamę na równe nogi, doda energii i zadba o zdrowie.
Tajemnicą złotego mleka są jego składniki. Złoty kolor napój zawdzięcza kurkumie - korzeniowi, który ma niezwykle silne działanie przeciwzapalne i odkażające. Wspomaga gojenie się ran poporodowych i wspiera organizm kobiety w regeneracji. Następnie migdały, które są bogatym nośnikiem witamin E i B2, a także niezbędnego w połogu żelaza, magnezu, kwasu foliowego, wapnia i antyoksydantów. Bogate w niezbędne dla zdrowego ciała związki mineralne oraz błonnik daktyle, dostarczają także przepysznych walorów smakowych napoju.
- suszona kurkuma (1/2 łyżeczki)
- daktyle (8 sztuk)
- surowe migdały (ok. 200 g)
- woda (2 szklanki ciepłej)
Daktyle (bez pestek) i migdały moczymy na noc w gorącej wodzie (każdy składnik w osobnym naczyniu). Rano zsuwamy z migdałów skórkę (ma gorzki smak, nie chcemy go w złotym mleku). Mieszamy składniki, dodajemy kurkumę i wodę z daktyli (napój będzie jeszcze słodszy) oraz brakującą ilość wody. Całość miksujemy razem na wysokich obrotach. Złote mleko gotowe!
Uwaga mamy karmiące! Spożywamy dziennie nie więcej niż 1 szklankę złotego mleka, a gotowy napój przechowujemy w lodówce.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.