Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2022-03-21 17:06:50
fot. tadar.pl
Jaki jest najprostszy przepis na chleb domowy? Składniki na niego są następujące:
25 g świeżych drożdży (można je zastąpić 7 g drożdży instant)
500 g mąki pszennej
300 ml mleka
1 jajko
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Prosty chleb domowy zrobisz, postępując według poniższych wskazówek. Najpierw pokrusz drożdże, dodaj 0,5 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie zmieszaj ze sobą składniki i zostaw na około 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą część mąki przesiej do miski i połącz z solą. Dodaj drożdże i stopniowo wlej resztę mleka, delikatnie mieszając składniki przy pomocy drewnianej łyżki. Połącz je w jedną część i wyrabiaj przez kwadrans, aż do momentu uzyskania sprężystego, gładkiego ciasta. Do tego celu możesz wykorzystać swoje dłonie, mikser planetarny lub specjalną maszynę do pieczenia chleba. Kolejny krok to włożenie ciasta do dużej miski, przykrycie ściereczką i odstawienie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Następnie uderz pięścią w ciasto, połóż na nim ściereczkę i odłóż ponownie na 3 kwadranse. Formę keksową posmaruj olejem, uformuj z ciasta wałek i zwiń go, tworząc w ten sposób literę S. Umieść w foremce, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wierzch ciasta posmaruj uprzednio przygotowaną mieszanką z mleka i jajka. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż do momentu, w którym chleb będzie miał piękny, złocisty kolor.
Chleb na zakwasie to popularny wypiek, który ma wielu zwolenników. Trudno się temu dziwić. Tym, co go wyróżnia, jest lepsza tekstura i smak niż w przypadku pieczywa bezglutenowego oraz stosunkowo niski indeks glikemiczny. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na domowy chleb na zakwasie. Do jego upieczenia niezbędne będą:
500 g mąki żytniej typ 700
450 ml wody
150 g zakwasu żytniego
7 g soli
Jak krok po kroku wygląda przepis na dobry chleb domowy? Pierwszy krok to natłuszczenie formy przy pomocy oleju i oprószenie jej przy pomocy mąki. Następnie do miski wsypujemy mąkę i dodajemy uprzednio zamieszany zakwas. Wlewamy wodę i mieszamy ciasto przy pomocy drewnianej łyżki, aż do uzyskania jednolitej, gęstej, klejącej konsystencji. Przekładamy ciasto do foremki i wygładzamy je zwilżoną dłonią. Przykrywamy ją foliową reklamówką i odkładamy na około 5 godzin. Kolejny etap stanowi dokarmienie pozostałego zakwasu przez dodanie 30 g mąki żytniej oraz 30 g wody, zamieszanie i wstawienie do lodówki. Wyrośnięty chleb spryskujemy wodą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza przez 1 godzinę. Na koniec, wyjmujemy go z foremki, odstawiamy na specjalną kratkę, spryskujemy wodą i odstawiamy do wystygnięcia.
fot. tadar.pl
Łatwy przepis na domowy chleb to nie wszystko. Kluczem do sukcesu są specjalne akcesoria do pieczenia chleba. Żaden prosty przepis na chleb domowy nie może się obyć bez kuchennego gadżetu, jakim jest forma do pieczenia. Dobrym rozwiązaniem dla początkujących piekarzy będzie keksówka, czyli prostokątne naczynie, w którym przygotować można zarówno chleb, jak i pasztet czy różnego rodzaju ciasta. Jeżeli chodzi o materiał wykonania, chleb domowy najłatwiej wykonać w modelu wykonanym ze stali węglowej z nieprzywierającą powłoką. Naczynie tego typu nie wymaga natłuszczania, a wyciągnięcie z niego gotowego wypieku jest łatwe szybkie i wygodne. Co więcej, stal węglowa jest materiałem niezwykle twardym i odpornym na uszkodzenia. Oprócz tego, szybko się nagrzewa i dobrze przewodzi ciepło. Do przechowywania domowej roboty chleba doskonale nadają się chlebaki z Tadar.pl — czy to drewniane, czy metalowe lub ceramiczne.
Nasz prosty przepis na dobry chleb to gwarancja codziennych sukcesów w doskonaleniu sztuki piekarniczej. A jaki jest Twój szybki przepis na domowy chleb?
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.