Opublikowany przez: Kasia P. 2019-02-27 16:54:22
Autor zdjęcia/źródło: unsplash
Prawdziwy zakwas na żurek? Jak zrobić go i czy jest to pracochłonne? Po pierwsze na pewno zmotywuje Cię fakt, że żurek zrobiony na prawdziwym zakwasie smakuje o niebo lepiej i właśnie dla tego niepowtarzalnego smaku warto spróbować samodzielnie zrobić zakwas. Po drugie wcale nie jest to trudne, czy kłopotliwe.
Prawdziwy zakwas na żurek można przygotować na kilka sposobów. Pierwszy sposób jest tradycyjny, a w drugim nieco przyśpieszamy proces fermentacji. W wersji tradycyjnej trzeba odczekać ok. 5-6 dni. W wersji przyśpieszonej można dodać do zakwasu łyżkę soku z kiszonych ogórków lub odrobinę zakwasu na chleb dzięki czemu dostarcza się do niego kwasu mlekowego, który szybciej się namnaża. Wybór metody należy do Ciebie, a ja dzielę się niezawodnym przepisem na prawdziwy zakwas na żurek!
Składniki:
- 500-700 ml wody
- 5 łyżek mąki żytniej 2000
- 4 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
Wersja tradycyjna:
Przygotować słoik i wsypać do niego mąkę. Dodać wodę. Przekroić na pół ząbki czosnku i dodać je do słoika. Wymieszać dokładnie, dodając pozostałe składniki (listki i ziele). Słoik przykryć gazą lub lnianą ściereczką. Zostawić na blacie na kilka dni.
Wersja szybsza:
Dodać w trakcie mieszania opisanego powyżej łyżkę soku z kiszonych ogórków lub odrobinę zakwasu na chleb.
Kulinarny sekret!
Zakwas mieszać codziennie. Gdy poczujesz, że pachnie i zaczyna smakować kwaskowo, to znak, że jest już gotowy. Przelej go do butelki i trzymaj w lodówce.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.