zdj. pixabay
Polędwiczki wieprzowe z sosem ogórkowym
Dla 4 osób:
Składniki:
- 1 polędwiczka wołowa (ok. 800 g)
- 400 g ogorków gruntowych
- 2 łyżeczki masla
- sól, pieprz
- 2 drobno posiekane szalotki
- przyprawa typu vegeta
- pęczek koperku
- 1 łyżka oleju
Sposób przyrządzenia:
Ogórki przekroić wzdłuż i wyciać nasiona. Pokroić w półkrążki. Masło rozpuścić w rondu i zeszklić na nim szalotki. Dodać ogórki, sól i pieprz. Dusi do miękkości uważając, aby ogórki nie zbrazowiały. Doprawić vegeta i posiekanym koperkiem. Polędwiczke pokroić na medaliony o grubości ok. 2 cm, rozpłaszczyć nieco ręka i obsypać solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju z każdej stron po 4 minuty. Sos powstały podczas smażenia dodać do ogórków i wymieszać. Polędwiczki podawać z sosem ogórkowym i zieminiakami.
Zapraszamy na bloga autorki artykułu: