Polędwiczki wieprzowe z sosem ogórkowym - BLOG KULINARNY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Polędwiczki wieprzowe z sosem ogórkowym - BLOG KULINARNY

Jak powszechnie wiadomo mężczyźni "muszą" jadać mięso. Warto "przemycić" też w obiadowym daniu nieco warzyw, prawda? Prezentujemy przepyszne przepisy naszej blogerki!

zdj. pixabay

Polędwiczki wieprzowe z sosem ogórkowym

Dla 4 osób:

Składniki:

  • 1 polędwiczka wołowa (ok. 800 g)
  • 400 g ogorków gruntowych
  • 2 łyżeczki masla
  • sól, pieprz
  • 2 drobno posiekane szalotki
  • przyprawa typu vegeta
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju


Sposób przyrządzenia:

Ogórki przekroić wzdłuż i wyciać nasiona. Pokroić w półkrążki. Masło rozpuścić w rondu i zeszklić na nim szalotki. Dodać ogórki, sól i pieprz. Dusi do miękkości uważając, aby ogórki nie zbrazowiały. Doprawić vegeta i posiekanym koperkiem. Polędwiczke pokroić na medaliony o grubości ok. 2 cm, rozpłaszczyć nieco ręka i obsypać solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju z każdej stron po 4 minuty. Sos powstały podczas smażenia dodać do ogórków i wymieszać. Polędwiczki podawać z sosem ogórkowym i zieminiakami.


Zapraszamy na bloga autorki artykułu:

Z kartoflanego pola>>>