Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Familiepl 2019-08-19 16:08:33
Dziecięcy układ odpornościowy kształtuje się stopniowo aż do około 12 roku życia. Z tego powodu nasze kilkuletnie pociechy chorują dużo częściej niż ich starsze rodzeństwo. Proces nabywania odporności jest naturalnym procesem, możemy jednak zadbać o to, aby nasze dzieci już od małego były odporniejsze.
Wśród czynników wpływających na obniżoną odporność najczęściej wymienia się: niedobór składników odżywczych w jedzeniu, stres (np. rozłąka z rodzicami, kontakty z rówieśnikami w przedszkolu), narażenie na kontakt z bakteriami i wirusami (inne dzieci, zwierzęta), wysuszone śluzówki nosa i gardła (drobnoustroje łatwiej dostają się do organizmu) czy nadmiar cukru.
W przypadku najmłodszych dzieci na wspomaganie odporności wpływa karmienie piersią, dzięki któremu dostarczamy maluchom środków potrzebnych do obrony przed bakteriami i wirusami. W przypadku starszych dzieci bardzo ważna jest odpowiednia, zdrowa dieta bogata w produkty zawierające witaminy (A, D, E) i nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 (kwas eikozapentaenowy - EPA, kwas dokozaheksaenowy – DHA), które to kwasy są niezbędne dla funkcjonowania układu odpornościowego, krwionośnego i nerwowego. A ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie syntetyzować, powinniśmy dostarczać je w pokarmie lub w formie suplementów diety. Warto zdawać sobie sprawę, że dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 jest ściśle określone. Instytut Żywności i Żywienia wskazuje, że dzieci powyżej drugiego roku życia i dorośli powinny w sumie zażywać 250mg kwasów EPA i DHA dziennie, a biorąc pod uwagę dane GUS przeciętne spożycie tych kwasów w produktach spożywczych wynosi około 150mg, warto zadbać więc o suplementację tych kwasów. Spośród suplementów diety wzmacniających odporność, bogatych w kwasy omega-3, bardzo cennymi produktami są oleje z ryb. Do wyboru mamy: oleje z dorsza, oleje z wątroby rekinów (np. grenlandzkiego) oraz oleje z innych ryb. Każdy z tych produktów jest odrobinę inny, ale wszystkie mogą być źródłem składników przydatnych dla wspierania naturalnej odporności.
W przypadku podawania tranów i innych olejów z ryb dzieciom, warto sprawdzać jaką dawkę zawiera dany produkt oraz czy ma on odpowiednie certyfikaty wskazujące na jego wysoką jakość. Przykładowymi, certyfikowanymi produktami zawierającymi oleje z ryb, są Trany z Domowej Apteczki. Produkty te otrzymały Certyfikat Narodowego Instytutu Leków, a także znak jakości Kidzone.
Niewątpliwą zaletą tranów Domowej Apteczki są ich walory zapachowe i smakowe (gdyż, nie ukrywajmy, dla dzieci to właśnie smak i zapach jest istotny). Tutaj mamy do wyboru smak: malinowy, mango-brzoskwinia lub owoce tropikalne, czyli dla każdego coś dobrego. Jeżeli dodamy do tego ich aksamitną konsystencję zamiast trudnych do połknięcia kapsułek i fakt, że nie mają one zapachu i posmaku oleju rybiego, zyskujemy produkt, który dzieci traktują jako smakołyk. Dodatkowo jest słodki ale w swoim składzie nie zawiera cukru.
I chociaż tran jako smakołyk to zapewne nie jest pierwsze skojarzenie dla tych z nas, którzy mają własne doświadczenia z tranami z dzieciństwa, to jednak w dzisiejszych czasach jest to możliwe. Przepyszny owocowy tran, który zapewnia wzmocnienie odporności to zdecydowanie produkt, który warto wziąć pod uwagę planując wspieranie odporności naszych dzieci.
Poza odpowiednim pożywieniem, na wzrost odporności wpływają też: - sen (w przewietrzonym pomieszczeniu, zalecana temperatura 18-19 stopni, ale jeżeli do tej pory dziecko spało w innej, to nie należy drastycznie zmieniać temperatury, gdyż to dodatkowy stres dla organizmu), - zmniejszenie narażenia dziecka na dym papierosowy, zanieczyszczone powietrze, - przebywanie na świeżym powietrzu i odpowiednie ubranie (unikanie przegrzania i niedogrzania), - nawilżanie powietrza, - ruch, sport, - redukcja stresu, - szczepienia.
Jeżeli zadbamy o wszystkie te aspekty, nasze dzieci będą mniej narażone na choroby.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.