Opublikowany przez: ULA 2012-02-06 11:47:50
Naukowcy z Newcastle University przeanalizowali ponad 400.000 ciąż z lat 1996 - 2008 r. Wśród nich więcej niż 1.600 kobiet chorowało na cukrzycę.
Okazało się wówczas, że ryzyko wad wrodzonych – szczególnie wad serca oraz rozszczepu kręgosłupa - wzrosła z 19 na 1000 urodzeń u kobiet bez wcześniejszej cukrzycy do 72 na 1000 u mam z cukrzycą.
Do tej pory badania potwierdziły także związek cukrzycy matki m.in. ze skłonnością do poronienia oraz nadwagą u noworodków.
Zarówno cukrzyca typu 1, która zazwyczaj ujawnia się w dzieciństwie, jak i cukrzyca typu 2 powstające głównie w wyniku niewłaściwej diety i sposobu życia, często prowadzą do problemów z poziomem cukru we krwi.
National Institute of Health and Clinical Excellence zaleca, aby już kobiety starające się o dziecko obniżyły swój poziom cukru we krwi do 6,1% - ponieważ im ten wskaźnik jest wyższy, tym ryzyko wad wrodzonych u płodu jest większe...
Poziom cukru we krwi przyszłej mamy w momencie poczęcia dziecka |
Ryzyko wad wrodzonych u dziecka |
6,1% | 1 na 34 |
7% | 1 na 26 |
8% | 1 na 17 |
9% | 1 na 12 |
10% | 1 na 9 |
W uniknięciu niebezpieczeństw dla malucha związanych z cukrzycą mamy najbardziej pomaga kontrolowanie poziomu cukru przed i w trakcie całej ciąży oraz korzystanie z pomocy lekarzy-diabetyków przez cały czas oczekiwania na maleństwo…
źródło: BBC News
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.