Pieczenie w gardle i za mostkiem, nieprzyjemny, kwaśno-gorzki smak w ustach, uporczywe odbijanie, a nawet kwaśne wymioty to objawy zgagi.
Zgagę w ciąży wywołują hormony, które w tym czasie są bardzo rozchwiane. Odpowiedzialny za jej wystąpienie jest głównie progesteron, który przygotowuje śluzówkę macicy na przyjęcie zapłodnionego jaja, a następnie utrzymuje ciążę. Wpływa on na zwiotczenie zwieracza przełyku umieszczonego pomiędzy żołądkiem a ujściem przełyku. Na skutek takiego rozluźnienia mięśni powstaje szczelina, przez którą treść żołądkowa cofa się do przełyku powodując refluksy. Częściowo strawiony pokarm wraz z kwasami żołądkowymi podrażnia przełyk i powoduje pieczenie oraz uczucie niestrawności. Zgagę pogłębia również powiększająca się macica, która uciska jelita i żołądek zmniejszając ich pojemność.
Zgaga w ciąży - domowe sposoby
Prawie wszystkie przyszłe mamy dotyka problem zgagi głównie w III trymestrze ciąży. U niektórych jednak pojawia się ona już na początku ciąży wraz z pierwszymi jej objawami.
Aby zniwelować uczucie zgagi przede wszystkim zwróć uwagę na swoją dietę. W ciąży powinnaś jeść więcej, ale za to mniejszych objętościowo posiłków, dzięki temu żołądek nie będzie przepełniony. Unikaj potraw ostrych i ciężkostrawnych, zwłaszcza tłustych, ponieważ powodują one zwiększenie wydzielania kwasu żołądkowego odpowiedzialnego za powstawania zgagi.
Unikaj również napojów gazowanych, ponieważ zwiększają one objętość treści żołądkowej i ułatwiają zarzucanie jej do przełyku. O szkodliwości używek takich jak papierosy, alkohol czy kawa chyba żadnej mamie nie trzeba przypominać. One również mają wpływ na wywoływanie zgagi. Zrezygnuj ze słodyczy oraz słodzonych sztucznymi słodzikami napojów w kartonach, unikaj gotowych dań, które zawierają konserwanty – są one przyczyną niestrawności i podrażniają układ pokarmowy.
Pamiętaj, aby nie kłaść się zaraz po posiłku. Zmiana pozycji ciała na leżącą ułatwia cofanie się treści żołądka do przełyku i nasila objawy zgagi.
Zgaga w ciąży - domowe sposoby na pozbycie się jej
- posiłki jedz częściej (5 x dziennie), lecz w mniejszych porcjach, dokładnie przeżuwając każdy kęs,
- zdecydowanie ogranicz spożycie tłuszczu, produktów pikantnych i smażonych,
- unikaj czekolady, kawy, napojów gazowanych, soku pomidorowego i cytrusowego, cebuli, mięty, melisy i kopru – powodują one nadkwasotę i osłabiają zwieracz przełyku,
- nie spożywaj obfitych kolacji tuż przed snem, ostatni posiłek danego dnia jedz co najmniej 2 godziny przed snem. Jeśli budzisz się w nocy i musisz coś zjeść, bo męczą cię mdłości to niech to będzie sucha bułka lub sucharki, które zaspokoją pustkę w żołądku i wchłoną nadmiar kwasów,
- śpij na wyższej poduszce, żeby nie dopuścić do refluksu w czasie snu,
- noś luźne ubrania nieuciskające brzucha,
- relaksuj się i unikaj stresów.
Zgaga w ciąży - domowe sposoby naturalne i skuteczne
- imbir – najskuteczniejszy jest napar ze świeżego korzenia imbiru,
- siemię lniane – łyżeczkę zmielonego siemienia zalej pół szklanki wrzątku, poczekaj, aż przestygnie, a następnie wypij. Jeśli nie lubisz kleistej konsystencji tak przygotowanego siemienia możesz po pół łyżeczki suchego proszku popić wodą,
- mleko – niezbyt tłuste (1,5 – 2 %) pij na noc. Dobrze działa również maślanka, naturalny jogurt lub kefir,
- migdały - zjedz garść migdałów, które dzięki swojemu zasadowemu odczynowi zobojetnią kwasy żołądkowe,
- sól Vichy – jest dostępna w aptece w postaci tabletek musujących. Usprawnia trawienie i neutralizuje kwasy żołądkowe zmniejszając zgagę i nadkwaśność.
Aby złagodzić dolegliwości związane ze zgagą możesz także zażywać inne środki neutralizujące nadkwaśność w żołądku dostępne bez recepty w aptece. Pamiętaj jednak, żeby każdy z nich skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę, ponieważ nie każdy lek może być dla ciebie właściwy i skuteczny.