Opublikowany przez:
Redakcja
2025-09-22 10:29:24
Autor zdjęcia/źródło: Pixabay, eatde
Różne produkty spożywcze wprowadzamy do dziecięcego jadłospisu w różnym czasie. Zależy to od wielu obiektywnych cech konkretnych produktów i subiektywnych, to znaczy zindywidualizowanych cech każdego małego człowieka, każdego małego organizmu.
Wśród bardzo popularnych dań, których skład łatwo dostosować do potrzeb najmłodszych dzieciaków są naleśniki. Ich skład i sposób przygotowania powinny być dostosowane do wieku dziecka.
Dziecko może spróbować naleśników już od około 6. miesiąca życia, w czasie gdy dojrzało już do rozszerzania diety. Kluczowe w tym jest odpowiednie przygotowanie tego dania. W klasycznej wersji naleśniki zawierają mąkę, mleko, jajka i tłuszcz. Składniki te mogą być problematyczne dla niektórych dzieci, zwłaszcza tych z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi.
Co jest istotne przy wprowadzaniu naleśników do diety dziecka? Dużo zależy od metody karmienia malucha. Dla dziecka karmionego tradycyjnie tj. łyżeczką, naleśniki można zacząć wprowadzać do jadłospisu w postaci drobno pokrojonych kawałków lub zmiksowanego jedzenia, gdy dziecko ukończy 6. miesiąc życia.
Jeśli dziecko karmione jest metodą BLW (Baby LED Weaning), to znaczy, gdy je samodzielnie podawane mu miękkie pokarmy, wybierając co i w jakiej ilości ma zjeść, naleśniki można mu podać od początku szóstego miesiąca życia, w postaci miękkich kawałków. Takie jedzenie dziecko może samodzielnie chwytać i gryźć.
Naleśniki zawierają produkty, które potencjalnie mogą alergizować, takie jak mleko, jajka i gluten. Jeśli w rodzinie występowały alergie pokarmowe, warto zachować ostrożność i nim zacznie się dawać dziecku naleśniki, dobrze jest wprowadzać ich składniki pojedynczo.
Aby naleśniki były zdrowym i bezpiecznym posiłkiem dla malucha, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na ich skład. Powinien być on dostosowany do wieku dziecka.
Zamiast klasycznej mąki pszennej, lepiej jest użyć jej zdrowszych alternatyw, które mają więcej wartości odżywczych. Należą do nich m.in. mąki orkiszowa; gryczana; jaglana; i oczywiście mąka owsiana.
Jeśli dziecko ukończy 12. miesiąc życia i nie ma alergii, naleśniki można sporządzać na bazie mleka krowiego. Gdy maluch jest młodszy, lepiej jest sięgać po mleko modyfikowane lub roślinne (np. migdałowe, owsiane, kokosowe ). Nie powinno być to mleko słodzone cukrem.
Kolejnym składnikiem naleśników są jajka, które są doskonałym źródłem białka. Można je podawać od początku rozszerzania diety u niemowlaka. Jeśli istnieje ryzyko alergii, warto najpierw podać samo żółtko, i obserwować reakcję organizmu dziecka.
Jeśli chodzi o tłuszcze najlepiej do smażenia jest używać zdrowych tłuszczów, takich jak masło klarowane, nierafinowany olej kokosowy lub oliwa z oliwek. Nie zalecane są oleje rafinowane i margaryna.
Niemowlęta nie powinny spożywać ani cukru, ani soli. Te składniki pożywienia szkodzą organizmowi dziecka. Z tej przyczyny lepiej jest ich nie używać. Niemowlakowi absolutnie wystarczy naturalna słodycz np. z owoców. Soli jego organizm w ogóle nie potrzebuje.
Ważne jest, by dostosować konsystencję i sposób podawania naleśników do wieku malucha. Gdy dziecko zaczyna szósty miesiąc:
Starsze niemowlęta (9.-10. miesiąc):
Gdy dziecko ukończy 12. Miesiąc życia:
Nadzienie do naleśników powinno być po pierwsze lekkostrawne, po drugie wartościowe pod względem odżywczym (bogate w składniki odżywcze), po trzecie powinno być dostosowane do wieku dziecka. Warto jest unikać gotowych dżemów, kremów czekoladowych i dodatków zawierających cukier, konserwanty oraz sztuczne aromaty. Zamiast tego można przygotować domowe, naturalne nadzienia, które będą zdrowe, bo nie są one obarczone zbędnymi i szkodliwymi „polepszaczami”.
Oto kilka naszych propozycji:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!