Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2023-04-28 16:49:33
Autor zdjęcia/źródło: pexels mat. sponsora artykułu
W słodyczach znajdziemy głównie cukier prosty, który jest nie tylko źródłem energii, ale również pobudza układ nerwowy i powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Poza tym jedzenie słodkości sprawia przyjemność. Podczas spożywania cukru w mózgu stymulowany jest obszar odpowiedzialny za uwalnianie hormonów szczęścia. Czy to oznacza, że słodycze można jeść bez umiaru? Oczywiście, że nie. Nadkonsumpcja cukru jest poważnym problemem i to szczególnie wśród najmłodszych. Wysoka podaż cukru w codziennej diecie prowadzi do nadwagi i zwiększa ryzyko chorób dietozależnych, głównie otyłości i cukrzycy.
Wybierając słodycze dla dzieci, zawsze warto czytać etykiety produktów spożywczych. Im prostszy skład, tym lepiej. Podczas zakupów zwróć uwagę na zawartość substancji słodzących, tłuszczów utwardzanych, konserwantów, sztucznych barwników, polepszaczy smaku i zapachu. Ważnym kryterium jest również kaloryczność.
Najgorszy wybór to wysokokaloryczne przekąski o niskiej wartości odżywczej. Wśród substancji słodzących najbardziej szkodliwe są tzw. syntetyczne środki słodzące (aspartam, cyklaminian sodu). Jeśli dziecko je takie słodycze rzadko, nic się nie stanie. Jednak taka żywność nie może być stałym elementem diety pociechy. Kupując słodycze dla dzieci, najlepiej wybierać produkty bogate w składniki odżywcze, takie jak białko, składniki mineralne, witaminy czy błonnik. Dobrym wyborem są na przykład słodkie przekąski z nasionami i orzechami lub czekolada o wysokiej zawartości kakao.
Chcesz zrobić słodkie upominki dzieciakom w swojej rodzinie? A może zależy Ci na tym, aby słodycze świąteczne dla dzieci były nie tylko smaczne, ale również pięknie zapakowane? Skieruj swoje kroki do dobrych manufaktur czekolady. W małych sklepach lokalni sprzedawcy oferują zdrowsze wersje produkowanych masowo słodyczy z supermarketu. W sklepie z tradycyjnymi wyrobami znajdziesz między innymi ręcznie robioną tabliczkę czekolady bez dodatku utwardzonych tłuszczów roślinnych innych niż kakaowy oraz wytwarzane ręcznie krówki bez barwników i sztucznych aromatów.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.