Opublikowany przez: Kasia P. 2014-08-08 15:34:28
Buraczkowa sałatka z papryką i cebulą.
Buraczków nasiałam niewiele, bo i grządek warzywnych też mam niewiele. Ala chuchałam na nie i dmuchałam. Rosły ładnie. A ponieważ nie przepadam za przerośniętymi warzywkami, to je wybraliśmy.Takie malutkie zrobiłam mężowi w słoiki w lekkiej miodowej zalewie z octem.
A te większe przeznaczyłam na sałatkę do zimowych obiadów.
Składniki:
Buraki obrane i starte na "jarzynówce".
Mniej więcej tyle samo czerwonej oczyszczonej i pokrojonej w paski papryki.
I mniej więcej połowa porcji buraczków cebuli pokrojonej w półtalarki.
2 pokrojone ząbki czosnku dodane do cebuli.
Kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego i pieprzu naturalnego. Przyprawy wkładam do koszyczka i gotuję razem z warzywami.
Sposób przyrządzenia:
Buraki gotujemy ale nie za długo. Mają być lekko twarde.
Paprykę czyścimy i kroimy.
Cebulę kroimy .
Przygotowujemy zalewę:
1/2 litra wody
1/2 szklanki octu
1 łyżka soli
1/2 szklanki cukru. Ja dodałam miodu.
Zalewę zagotowujemy i do niej wkładamy paprykę i cebulę. Gotujemy 10 minut.
Wkładamy buraczki i gotujemy 5 minut.
Ja wystudziłam warzywa i odcedziłam na durszlaku.
Łyżką wkładałam do wyparzonych słoików lekko ugniatając.
Na wierzchu położyć piórka zielonego kopru.
Buraczki zalać łyżką oleju.
Brzegi słoiczków wyczyścić ręcznikiem papierowym do sucha i zakręcić.
Pasteryzować 10 minut od zagotowania się wody.
Wyłożyć na ściereczkę do góry dnem aby dokładnie zamknęły się słoiki.
A po ostudzeniu obrócić.
Sałatka jak wszystkie przetwory najlepsza jest gdy nabierze "mocy urzędowe" czyli za kilka miesięcy.
Smacznego!!!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.