Opublikowany przez: Aleksandra Wiktoria
Autor zdjęcia/źródło: @pixabay, @materiały familie, mrożona kawa, kawa mrożona, kawa, lato, wakacje, ciepło
Dodane przez natalina4
Mrożona kawa - Składniki:
Sposób przyrządzenia:
1. Mleko mieszamy z 3 szklankami wody, kawą i cukrem.
2. Miksujemy 5 minut do uzyskania piaby.
3. Przelewamy dp wysokich szklanek i dodajemy kostki lodu.
Dodane przez Dylka
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
W kubku zaparzyć kawę rozpuszczalną z dotakiem łyżki cukru, zalewając zaledwie 1/3 jego pojemności. Do shakera wrzucić kostki lodu, wlać zaparzoną kawę. Następnie zapełnić naczynie zimnym mlekiem. Składniki dokładnie wymieszać. Ubić bitą śmietanę, przygotować dodatki. W przypadku mojej kawy zostały użyte 2 kostki czekolady pocięte na cienkie paseczki oraz kolorowe perełki cukrowe Dr. Oetkera. Kawę należy wlać do przygotowanej uprzednio szklanki, następnie udekorować kawę bitą śmietaną, posypać czekoladą oraz dodatkami. Smacznego :)
Dodane przez Iwona Kinga M
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Do garnuszka wsypujemy kawę i wlewamy wodę dokładnie miksujemy, aż się kawa rozpuści. Rozlewamy do schłodzonych szklaneczek i dolewamy mleka. Dodajemy kostkę cukru oraz lód. Wierzch ozdabiamy bitą śmietaną, a następnie dodajemy gałkę lodów. Polewamy polewą czekoladową i podajemy z rureczką waflową. Smacznego !!
* Z przepisu wychodzą 2 porcje.
Dodane przez apis74
Składniki:
200 ml gorącej wody
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
5 dużych łyżek lodów śmietankowych/waniliowych
bita śmietanka do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i wody robimy kawę i odstawiamy aby ostygła. Do blendera wkładamy lody, wlewamy letnią (lub zimną) kawę i miksujemy przez minutę. Następnie otrzymany napój wlewamy do wysokiej szklanki i dekorujemy bitą śmietanką. Taki napój świetnie sprawdza się w upalne popołudnia :)
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
annawianna 2015.07.01 20:35
Ale mi ochoty narobiłyście Panie tymi przepisami, ja uwielbiam kawę i piję ją pod każdą postacią:)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.