Opublikowany przez: Monika C. 2018-09-18 15:02:03
Autor zdjęcia/źródło: Morwa biała @pixabay
Morwa biała to niewielkie drzewo liściaste z rodziny morwowatych. W Europie jest uprawiana od XI wieku. Liście morwy stanowią pokarm dla larw jedwabników. Owoce morwy białej wyglądem przypominają jeżyny i w zależności od odmiany mogą mieć barwę białą, różową, czerwoną lub czarną. Owoce morwy czerwonej i czarnej uważane są za najsmaczniejsze. Jednak to morwa biała rządzi wśród pozostałych odmian, jeżeli chodzi o wartościowe oddziaływanie na zdrowe człowieka, mówi dietetyk Adrianna Tucholska.
W tradycyjnej medycynie chińskiej różne elementy morfologiczne morwy stosowano w celach leczniczych ze względu na jej nietoksyczność. Napar z młodych liści podawano matkom karmiącym. Suszone owoce, będące źródłem łatwo przyswajalnych cukrów, mieszkańcy Himalajów mielili na mąkę oraz wykorzystywali jako odżywki regenerujące i wzmacniające podczas długich podróży. Świeże owoce spożywano przy zawrotach głowy, zaburzeniach widzenia, niestrawności, nadciśnieniu i obrzękach. Natomiast w ludowej medycynie chińskiej korzenie morwy stosowano w leczeniu kaszlu, gorączki i astmy. Napary z liści morwy białej miały zastosowanie także w leczeniu schorzeń wątroby.
Liście morwy białej zawierają dużo białka, tłuszczów, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych, witamin i prowitamin takich jak witaminy z grupy B, witamina C oraz beta karoten. Morwa biała jest również bardzo dobrym źródłem związków bioaktywnych: polifenoli, alkaloidów czy terpenów. Związki fenolowe uzyskane z morwy są silnymi przeciwutleniaczami.
Badania naukowe donoszą, że stosowanie morwy białej obniża stężenie glukozy we krwi. Za działanie przeciwcukrzycowe odpowiada zawarty w liściach i korze morwy alkaloid o nazwie 1-deoksynojirimycyna (DNJ). Wykazano, że obniża on poziom glukozy we krwi poprzez hamowanie aktywności enzymów: L-glukozydazy, sacharazy i maltazy. Glikozydazy są enzymami odpowiedzialnymi za trawienie w jelicie cienkim cukrów złożonych do glukozy, a ograniczenie ich aktywności wiąże się bezpośrednio z opóźnieniem absorbcji do krwi, czyli zmniejszeniem jej poziomu. Innym składnikiem morwy białej, który wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej i metabolizm węglowodanów, jest kwercetyna (rodzaj flawonoidu). Hamuje on działanie enzymu o nazwie reduktaza aldozy (ALR2), który jest odpowiedzialny za syntezę sorbitolu z nadmiaru glukozy.
Antyoksydacyjne właściwości morwy białej mają znaczenie z perspektywy terapii miażdżycy. Morwa biała potrafi zahamować utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości (tzw. LDL). Dzięki temu możliwe jest powstrzymanie wzrostu złego cholesterolu i redukcja miażdżycy.
Badana naukowe dowiodły, że morwa biała działa przeciwnowotworowo. Ekstrakt metanolowy z liści morwy białej może zahamować produkcję tlenku azotu (NO), który jest obwiniany za powstawanie uszkodzeń tkankowych przyczyniających się do rozwoju chorób nowotworowych.
Adrianna Tucholska – dietetyk, specjalność profilaktyka zdrowotna oraz żywienie w sporcie.
Jej misją jest dzielenie się wiedzą oraz doświadczeniem, jak również motywowanie i inspirowanie do zmiany. Ogromną satysfakcję i motywacje do pracy czerpie z sukcesów swoich klientów, którzy dzięki odpowiednio dobranej diecie odzyskują energię i zmieniają sposób myślenia.
W Poradni MedFOOD specjalizuje się w układaniu jadłospisów, a niedługo również będzie przyjmować pacjentów w gabinecie. Chce wszystkim udowodnić , że dieta to nie głodówki i liczenie kalorii, ale świadome odżywianie zgodne z naszą naturą, które może być smaczne i proste.
>> Więcej na stronie medfood.com.pl
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Sonia 2018.09.19 20:37
Nawet nie wiedziałam, że morwa biała ma tyle dobrych właściwości.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.