Mleko kokosowe wytwarzane jest z miąższu kokosa, ma biały kolor i jest gęste w przeciwieństwie do soku z kokosa, który jest przezroczysty i wodnisty, a z którym często mleko kokosowe jest mylone. Sok z kokosa zwany również wodą kokosową, znajduje się wewnątrz orzecha kokosowego i jest to bezbarwny płyn wyglądający jak woda. Kolor i konsystencję mleko zawdzięcza dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Mleko kokosowe powstaje z połączenia miąższu kokosowego z wodą.
Mleko kokosowe właściwości
Mleko kokosowe co prawda jest kaloryczne i nasycone kwasami tłuszczowymi takimi jak linolenowy, stearynowy, laurynowy i kaprylowy, ale są to zdrowe tłuszcze, które nie zawierają cholesterolu. Są one łatwo trawione w przewodzie pokarmowym i nie magazynują się w podskórnej tkance tłuszczowej. Mleko kokosowe zawiera również wiele składników mineralnych takich jak mangan, miedź, fosfor, magnez, żelazo i selen oraz witamin z grupy B, kwas foliowy i witaminę C.
Mleko kokosowe dlatego że powstaje z kokosa posiada wszystkie właściwości tego orzecha, a więc jest bakteriobójcze i zwalcza wszelkie drobnoustroje. Osoby z alergią na mleko lub będące na diecie wegańskiej mogą nim zastąpić mleko krowie.
Mleko kokosowe - przepis
Składniki:
- miąższ ze świeżego kokosa lub ok 1 szklanki wiórków kokosowych,
- ok. 1 litra wody
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Wiórki zalej ciepłą wodą i pozostaw na ok. 30 min, by namiękły.
- Po tym czasie całość zblenduj.
- Następnie przelej przez gazę i dokładnie odciśnij miąższ z płynu.