Mleko kokosowe właściwości - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Mleko kokosowe właściwości

Mleko kokosowe właściwości

Autor zdjęcia/źródło: Mleko kokosowe właściwości @ pixabay.com

Jest zdrowe, mimo że zawiera nasycone kwasy tłuszczowe. Jest lekkostrawne i nie tuczy, mimo że jest wysokokaloryczne. Mleko kokosowe właściwości ma bardzo niezwykłe i warto się z nimi zapoznać oraz zrobić je samemu w domu. Podajemy przepis.

Mleko kokosowe wytwarzane jest z miąższu kokosa, ma biały kolor i jest gęste w przeciwieństwie do soku z kokosa, który jest przezroczysty i wodnisty, a z którym często mleko kokosowe jest mylone. Sok z kokosa zwany również wodą kokosową, znajduje się wewnątrz orzecha kokosowego i jest to bezbarwny płyn wyglądający jak woda. Kolor i konsystencję mleko zawdzięcza dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Mleko kokosowe powstaje z połączenia miąższu kokosowego z wodą.

Mleko kokosowe właściwości

Mleko kokosowe co prawda jest kaloryczne i nasycone kwasami tłuszczowymi takimi jak linolenowy, stearynowy, laurynowy i kaprylowy, ale są to zdrowe tłuszcze, które nie zawierają cholesterolu. Są one łatwo trawione w przewodzie pokarmowym i nie magazynują się w podskórnej tkance tłuszczowej. Mleko kokosowe zawiera również wiele składników mineralnych takich jak mangan, miedź, fosfor, magnez, żelazo i selen oraz witamin z grupy B, kwas foliowy i witaminę C.

Mleko kokosowe dlatego że powstaje z kokosa posiada wszystkie właściwości tego orzecha, a więc jest bakteriobójcze i zwalcza wszelkie drobnoustroje. Osoby z alergią na mleko lub będące na diecie wegańskiej mogą nim zastąpić mleko krowie.

Mleko kokosowe - przepis

Składniki:

  • miąższ ze świeżego kokosa lub ok 1 szklanki wiórków kokosowych,
  • ok. 1 litra wody

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Wiórki zalej ciepłą wodą i pozostaw na ok. 30 min, by namiękły.
  2. Po tym czasie całość zblenduj.
  3. Następnie przelej przez gazę i dokładnie odciśnij miąższ z płynu.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Jak stosować olej kokosowy?>>

 Omega 3 – między faktem a mitem – czego jeszcze nie wiemy?>>