Opublikowany przez: IwonaSza 2013-06-25 23:46:54
Warzywa, owoce i nasiona
Kwas foliowy dostępny jest w większości warzyw liściastych (kapusta, sałata, brukselka, brokuły, szpinak, awokado oraz szparagi), a także w pomidorach, warzywach strączkowych, owocach (banany, owoce egzotyczne), pestkach słonecznika i orzechach. Mimo iż jego występowanie jest tak bardzo szerokie - znajduje się on w większości najczęściej spożywanych przez nas pokarmów, jego ilość w owych produktach jest bardzo niewielka i nie jest wystarczająca do pokrycia dziennego zapotrzebowania przyszłej mamy na tę witaminę. Uzupełnianie poziomu folianów przez ciężarną tylko przy użyciu diety nie byłoby ani wygodne, ani smaczne - żadna kobieta z własnej woli nie byłaby w stanie zjeść 20 pomarańczy czy 30 bananów dziennie, a taka właśnie ilość jest potrzebna do pokrycia dobowego zapotrzebowania na kwas foliowy.
Problemy z przyswajaniem kwasu foliowego
Ta bardzo cenna witamina cechuje się wysoką nietrwałością - gotowanie, pieczenie, smażenie lub zamrażanie eliminuje zawarte w potrawach foliany. Ponadto dowiedziono, że około połowa kobiet w Polsce może cierpieć na defekt enzymatyczny, utrudniający przyswajanie folianów zawartych w żywności, co dodatkowo ogranicza dostęp do tego składnika w diecie.
Rozwiązaniem suplementy diety
Metafolina jest optymalnym rozwiązaniem suplementacyjnym dla każdej kobiety w ciąży, dla której dbałość o prawidłowy rozwój i wzrastanie jej dziecka jest priorytetem. Femibion jest suplementem diety i jedynym źródłem metafoliny - substancji z grupy folianów oporną na problemy z przyswajaniem kwasu foliowego, które mogą dotyczyć statystycznie ponad połowy kobiet w Polsce. Dzięki przyjmowaniu Femibionu ciężarna może być spokojna o to, że jej maleństwo otrzymuje należną mu ilość witamin i jest chronione przed groźnymi skutkami ich niedoboru w diecie.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.