Mazurek kajmakowy z orzechami – jeszcze takiego nie jedliście! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Mazurek kajmakowy z orzechami – jeszcze takiego nie jedliście!

Idą święta, więc trzeba wypróbować czegoś nowego. Mazurek kajmakowy z orzechami smakuje… niesamowicie! Tym razem mamy dla Was rewelacyjny przepis, którego jeszcze nigdzie nie było.

Mam awersję do pieczenia i nie będę udawać, że jest inaczej. W niedzielę zamiast piec trudne ciasto z reguły robię szybkie babeczki czekoladowe, budyń, kisiel, galaretkę. Wiem, wiem, wiele idealnych mam pomyśli sobie teraz, że jestem mało ambitna albo idę na łatwiznę. Inne przyznają mi rację, bo też w niedziele stresują się poniedziałkiem lub padają ze zmęczenia.  Bez względu na to jaką jesteś mamą na pewno warto celebrować święta. Nawet ja na święta robię mazurka, więc zakładam, że większość z nas się na niego skusi. Ten przepis dostałam od teściowej i wykonanie zostało zaakceptowane. Zatem jeśli moja teściowa powiedziała, że mi ten mazurek wyszedł to i Wam wyjdzie! Powodzenia drogie mamy!

(Mazurek kajmakowy z orzechami @pixabay.com)


Mazurek kajmakowy z orzechami – przepis

Skladniki:

Mazurek - Ciasto:

  • 150 g miękkiego masła
  • 70 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g  mąki pszennej
  • 75 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej

Mazurek - Masa kajmakowa:

  • 2 łyżki masła
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
  • 1 łyżka płynnego miodu

Dodatkowo: orzechy włoskie według uznania

Mazurek - jak zrobić KROK PO KROKU

  1. Przygotuj formę. Masło utrzyj mikserem z cukrem. Dodaj ekstrakt z wanilii i przesianą mąkę pszenną z ryżową. Wygniataj i formuj z ciasta kulę.
  2. Zawiń ciacho w folię i trzymaj w lodówce przez 15 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. 
  4. Odłóż 1/3 ciasta a pozostałą część rozłóż między dwa arkusze papieru do pieczenia. Przenieś rozwałkowane ciasto do formy, doklejając brakujące miejsca. 
  5. Z resztek ciasta zrobisz kratkę na wierzch mazurka. Robi się ją, rolując cienkie wałeczki. 
  6. Wstaw ciasto tak uformowane i udekorowane do piekarnika na 30 minut. Poczekaj aż się zarumieni i ostudź je.
  7. Pora na przygotowanie masy. Gdy ciasto się piecze zajmij się masą.  Wlej do rondelka mleko, dodając miód i masło gotuj przez 10 minut na malutkim ogniu. Ważne jest mieszanie drewnianą łyżką. Masa będzie miała lekko brązowy kolor, a po wystudzeniu mocno zgęstnieje.
  8. Wyjmij ciasto i poczekaj aż ostygnie. Na wolne miejsca w kratce nakładaj masę kajmakową i dekoruj ją po jednym orzechu.  Orzechy można wcześniej zrumienić na suchej patelni. 


Brzmi ciekawie, a jakie to proste, prawda? Zapraszam Was do dzielenia się swoimi przepisami na świąteczne mazurki na forum tutaj>>> Czekam też na komentarze tych z Was, którzy zdecydowali się wypróbować przepis.

Smacznego!


ZOBACZ RÓWNIEŻ:

WIELKANOCNE NOWOŚCI NA TWOIM STOLE - SPRAWDŹ>>