Mam awersję do pieczenia i nie będę udawać, że jest inaczej. W niedzielę zamiast piec trudne ciasto z reguły robię szybkie babeczki czekoladowe, budyń, kisiel, galaretkę. Wiem, wiem, wiele idealnych mam pomyśli sobie teraz, że jestem mało ambitna albo idę na łatwiznę. Inne przyznają mi rację, bo też w niedziele stresują się poniedziałkiem lub padają ze zmęczenia. Bez względu na to jaką jesteś mamą na pewno warto celebrować święta. Nawet ja na święta robię mazurka, więc zakładam, że większość z nas się na niego skusi. Ten przepis dostałam od teściowej i wykonanie zostało zaakceptowane. Zatem jeśli moja teściowa powiedziała, że mi ten mazurek wyszedł to i Wam wyjdzie! Powodzenia drogie mamy!
(Mazurek kajmakowy z orzechami @pixabay.com)
Mazurek kajmakowy z orzechami – przepis
Skladniki:
Mazurek - Ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 70 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g mąki pszennej
- 75 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
Mazurek - Masa kajmakowa:
- 2 łyżki masła
- 200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
- 1 łyżka płynnego miodu
Dodatkowo: orzechy włoskie według uznania
Mazurek - jak zrobić KROK PO KROKU
- Przygotuj formę. Masło utrzyj mikserem z cukrem. Dodaj ekstrakt z wanilii i przesianą mąkę pszenną z ryżową. Wygniataj i formuj z ciasta kulę.
- Zawiń ciacho w folię i trzymaj w lodówce przez 15 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
- Odłóż 1/3 ciasta a pozostałą część rozłóż między dwa arkusze papieru do pieczenia. Przenieś rozwałkowane ciasto do formy, doklejając brakujące miejsca.
- Z resztek ciasta zrobisz kratkę na wierzch mazurka. Robi się ją, rolując cienkie wałeczki.
- Wstaw ciasto tak uformowane i udekorowane do piekarnika na 30 minut. Poczekaj aż się zarumieni i ostudź je.
- Pora na przygotowanie masy. Gdy ciasto się piecze zajmij się masą. Wlej do rondelka mleko, dodając miód i masło gotuj przez 10 minut na malutkim ogniu. Ważne jest mieszanie drewnianą łyżką. Masa będzie miała lekko brązowy kolor, a po wystudzeniu mocno zgęstnieje.
- Wyjmij ciasto i poczekaj aż ostygnie. Na wolne miejsca w kratce nakładaj masę kajmakową i dekoruj ją po jednym orzechu. Orzechy można wcześniej zrumienić na suchej patelni.
Brzmi ciekawie, a jakie to proste, prawda? Zapraszam Was do dzielenia się swoimi przepisami na świąteczne mazurki na forum tutaj>>> Czekam też na komentarze tych z Was, którzy zdecydowali się wypróbować przepis.
Smacznego!
ZOBACZ RÓWNIEŻ: