Opublikowany przez:
Familiepl
2023-03-23 11:14:05
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Mario Raj on Unsplash
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności, ponieważ wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii kefiru.
W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej kefiru. GIS ostrzega również, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Salmonella to najliczniejszy rodzaj Gram-ujemnych, pałeczkowatych bakterii rodziny Enterobacteriaceae, które mogą powodować silne zatrucia pokarmowe występujące głownie z biegunką, wymiotami, gorączką.
Nazwa produktu: Kefir 200 g, OSM Łobżenica
Numer partii: 25.03.2023/1
Termin przydatności do spożycia: 25.03.2023
Producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE
NIE ZALECA SIĘ spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
CZYTAJ TEŻ >> Tymi produktami dziecko może się zadławić ZOBACZ!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!