GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności, ponieważ wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii kefiru.
W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonellaspp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej kefiru. GIS ostrzega również, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonellawiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Salmonella to najliczniejszy rodzaj Gram-ujemnych, pałeczkowatych bakterii rodziny Enterobacteriaceae, które mogą powodować silne zatrucia pokarmowe występujące głownie z biegunką, wymiotami, gorączką.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Kefir 200 g, OSM Łobżenica
Numer partii: 25.03.2023/1
Termin przydatności do spożycia: 25.03.2023
Producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE
NIE ZALECA SIĘ spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
CZYTAJ TEŻ >> Tymi produktami dziecko może się zadławić ZOBACZ!