Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2018-11-30 16:26:16
Autor zdjęcia/źródło: @ materiały partnera artykułu
Duża w tym zasługa Łodzi. Cóż, łodzianie po prostu kochają pizzę i mimo rosnącej popularności burgerów, kebab czy ramen, jej pozycja potrawy numer 1 w mieście jest całkowicie niezagrożona.
W Łodzi działa ponad 200 pizzerii. Znajdziemy tu zarówno wielkie – w skali ogólnopolskiej i globalnej – firmy, jak i małe, często prowadzone przez Włochów i oferujące tradycyjną pizzę neapolitańską, lokale. Jedne i drugie posiadają bogatą reprezentację na PizzaPortal.pl, i to właśnie zamawianie pizzy online jest coraz częściej i chętniej wybieraną przez łodzian formą „pozyskiwania” tego włoskiego specjału.
Znaczenie Łodzi jako krajowego centrum pizzy bardziej niż z liczby działających restauracji wynika jednak z faktu, że to właśnie tutaj narodziła się znaczna część największych i najbardziej lubianych ogólnopolskich sieci. Na pierwszym miejscu na pewno wymienić trzeba sieć Da Grasso, która – z przeszło 200 restauracjami w 150 miejscowościach – jest niekwestionowanym liderem krajowego rynku.
Historia tej marki sięga roku 1996. Pierwszy, zlokalizowany przy ulicy Piotrkowskiej, lokal wyznaczył w mieście zupełnie nowe standardy i w swoim czasie, aby otrzymać stolik w Da Grasso, o czym na pewno pamiętają wszyscy urodzeni przed rokiem 90 mieszkańcy, trzeba było niekiedy odczekać w kolejce nawet kilka godzin. Da Grasso umiejętnie połączyło włoską tradycję kulinarną z polskim gustem i zaproponowało pizzę, która na długie lata stała się wyróżnikiem określonego stylu i jakości.
Z Łodzi wywodzą się również restauracje Solo i Presto. Solo, posiadające obecnie kilka punktów w Łodzi i dobrze znana również mieszkańcom Płocka i Piotrkowa Trybunalskiego, swoją przygodę z pizzę zaczęło już w roku 1995. Presto pojawiło się trzy lata później, wprowadzając do Łodzi niepowtarzalny klimat prawdziwej włoskiej trattorii.
Uzupełnieniem tej listy może być utworzona nieopodal Łodzi, bo w Aleksandrowie Łódzkim, marka Biesiadowo. Biesiadowo zadebiutowało w roku 2007 i zaproponowało zupełnie nowe podejście do włoskiej sztuki kulinarnej – pizze w rozmiarze XXL, swobodna, nawiązująca do klimatu polskiej wsi atmosfera i bogate menu szybko zapewniły Biesiadowu pozycję jednego z największych graczy na krajowej scenie pizzy.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.