Opublikowany przez: ULA 2011-10-19 09:12:03
Dieta mam karmiących piersią powinna być pełnowartościowa pod względem odżywczym, czyli dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych (białka, tłuszczu, węglowodanów, składników mineralnych i witamin). Nie oznacza to jednak, że mama powinna jeść za dwoje. Należy spożywać urozmaicone posiłki, bogate w naturalne produkty mało przetworzone.
W celu dostarczenia niezbędnych składników z dietą z jednoczesną kontrolą kaloryczności należy spożywać duże ilości świeżych warzyw i owoców. Ponadto zapotrzebowanie na białko w okresie karmienia piersią jest większe. Produkty białkowe są ubogokaloryczne i również pomogą w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Aby mama karmiąca piersią dostarczyła wszystkich niezbędnych składników, jednocześnie nie zwiększając swej masy ciała, powinna się zastosować do następujących zaleceń:
Spożywać 5 posiłków dziennie, regularnie; korzystnie jest jeść posiłki częściej, o mniejszej objętości.
Dostarczać dużo produktów bogatych w białko. Dobrym źródłem tego składnika są ryby, chude mięso i wędliny, jaja, mleko, kefiry, jogurty, sery.
Spożywać dużo świeżych owoców i warzyw; są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.
Zrezygnować z białego pieczywa na rzecz chleba i bułek pełnoziarnistych; jeść kasze.
Unikać spożywania dużej ilości tłuszczów zwierzęcych; wybierać oleje roślinne, ponieważ są bogate w cenne dla prawidłowego rozwoju dziecka nienasycone kwasy tłuszczowe.
Unikać spożywania dużej ilości nasion roślin strączkowych (fasola, groch, soja); mogą być przyczyną występowania kolek u dziecka.
Stosować łagodne zioła i przyprawy, jak koperek, bazylia, tymianek czy majeranek; ostre przyprawy, takie jak czosnek czy też warzywa kapustne mogą być przyczyną zmiany smaku mleka, a tym samym niechęci do ssania mleka matki.
Aby nie zaszkodzić dziecku, należy ostrożnie wprowadzać do diety produkty będące najczęstszymi alergenami, jak: wołowina, cielęcina, mleko i produkty mleczne, jaja, ryby, owoce cytrusowe, orzechy, pomidory oraz artykuły zawierające środki barwiące i konserwujące. W razie eliminacji należy te produkty zastąpić innymi produktami o zbliżonej wartości odżywczej, aby nie doprowadzić do zubożenia diety o wartościowe składniki.
Zrezygnować z palenia papierosów, picia alkoholu oraz ograniczyć picie herbaty i kawy.
Przygotowując posiłki, stosować metody obróbki kulinarnej, jak gotowanie w wodzie lub na parze, pieczenie w folii aluminiowej, czy duszenie bez uprzedniego obsmażania. Tak przygotowane posiłki nie będą dostarczały zbędnych kalorii; unikać potraw tłustych, smażonych, zawierających konserwanty.
Unikać podjadania oraz zbędnych słodyczy!
Ćwiczenia na pośladki i uda mogą być niebezpieczne po porodzie. Dlatego zanim przystąpi Pani do wykonywania jakichkolwiek ćwiczeń, proszę się skonsultować z ginekologiem.
Opracowanie: Medycyna Praktyczna - Lekarze pacjentom
mgr Paulina Jamrozik
dietetyk
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
Piśmiennictwo:
Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007
www.bobovita.pl
www.mediweb.pl
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.