Opublikowany przez:
ULA
2011-10-19 09:12:03
Dieta mam karmiących piersią powinna być pełnowartościowa pod względem odżywczym, czyli dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych (białka, tłuszczu, węglowodanów, składników mineralnych i witamin). Nie oznacza to jednak, że mama powinna jeść za dwoje. Należy spożywać urozmaicone posiłki, bogate w naturalne produkty mało przetworzone.
W celu dostarczenia niezbędnych składników z dietą z jednoczesną kontrolą kaloryczności należy spożywać duże ilości świeżych warzyw i owoców. Ponadto zapotrzebowanie na białko w okresie karmienia piersią jest większe. Produkty białkowe są ubogokaloryczne i również pomogą w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Aby mama karmiąca piersią dostarczyła wszystkich niezbędnych składników, jednocześnie nie zwiększając swej masy ciała, powinna się zastosować do następujących zaleceń:
Spożywać 5 posiłków dziennie, regularnie; korzystnie jest jeść posiłki częściej, o mniejszej objętości.
Dostarczać dużo produktów bogatych w białko. Dobrym źródłem tego składnika są ryby, chude mięso i wędliny, jaja, mleko, kefiry, jogurty, sery.
Spożywać dużo świeżych owoców i warzyw; są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.
Zrezygnować z białego pieczywa na rzecz chleba i bułek pełnoziarnistych; jeść kasze.
Unikać spożywania dużej ilości tłuszczów zwierzęcych; wybierać oleje roślinne, ponieważ są bogate w cenne dla prawidłowego rozwoju dziecka nienasycone kwasy tłuszczowe.
Unikać spożywania dużej ilości nasion roślin strączkowych (fasola, groch, soja); mogą być przyczyną występowania kolek u dziecka.
Stosować łagodne zioła i przyprawy, jak koperek, bazylia, tymianek czy majeranek; ostre przyprawy, takie jak czosnek czy też warzywa kapustne mogą być przyczyną zmiany smaku mleka, a tym samym niechęci do ssania mleka matki.
Aby nie zaszkodzić dziecku, należy ostrożnie wprowadzać do diety produkty będące najczęstszymi alergenami, jak: wołowina, cielęcina, mleko i produkty mleczne, jaja, ryby, owoce cytrusowe, orzechy, pomidory oraz artykuły zawierające środki barwiące i konserwujące. W razie eliminacji należy te produkty zastąpić innymi produktami o zbliżonej wartości odżywczej, aby nie doprowadzić do zubożenia diety o wartościowe składniki.
Zrezygnować z palenia papierosów, picia alkoholu oraz ograniczyć picie herbaty i kawy.
Przygotowując posiłki, stosować metody obróbki kulinarnej, jak gotowanie w wodzie lub na parze, pieczenie w folii aluminiowej, czy duszenie bez uprzedniego obsmażania. Tak przygotowane posiłki nie będą dostarczały zbędnych kalorii; unikać potraw tłustych, smażonych, zawierających konserwanty.
Unikać podjadania oraz zbędnych słodyczy!
Ćwiczenia na pośladki i uda mogą być niebezpieczne po porodzie. Dlatego zanim przystąpi Pani do wykonywania jakichkolwiek ćwiczeń, proszę się skonsultować z ginekologiem.
Opracowanie: Medycyna Praktyczna - Lekarze pacjentom
mgr Paulina Jamrozik
dietetyk
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
Piśmiennictwo:
Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007
www.bobovita.pl
www.mediweb.pl
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!