Kwas foliowy – dlaczego warto go przyjmować? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kwas foliowy – dlaczego warto go przyjmować?

Kwas foliowy – dlaczego warto go przyjmować?

Autor zdjęcia/źródło: Kwas foliowy @ mat. promocyjne

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B (B9), występującą naturalnie w produktach żywnościowych, takich jak zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, owoce cytrusowe, drożdże, podroby, jajka.

Ze względu na udowodnione działanie zapobiegające rozwojowi niektórych wad wrodzonych, poleca się przyjmowanie kwasu foliowego kobietom mogącym potencjalnie zajść w ciążę oraz ciężarnym. Dlaczego to tak ważne?


Kwas foliowy – jakie spełnia funkcje?
W ludzkim organizmie zachodzi mnóstwo procesów wspomaganych przez obecność kwasu foliowego. Oto jego rola:

- po przekształceniu do czynnej postaci, czyli kwasu 5,6,7,8-tetrahydrofoliowego, bierze udział w licznych reakcjach biochemicznych, syntezie związków purynowych i pirymidynowych, syntezie DNA, przemianie aminokwasów,
- umożliwia podział komórek w tkankach – dotyczy to zarówno układu krwiotwórczego, przewodu pokarmowego, jak i tkanek rozwijającego się płodu,
- bierze udział w metabolizmie homocysteiny, przez co zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę,
- działa korzystnie na pracę układu nerwowego i mózgu,
- wzmacnia struktury chromosomów, przez co wykazuje działanie przeciwnowotworowe, dotyczy to m.in. raka okrężnicy, macicy, piersi, płuc, trzustki, żołądka, przełyku, a także białaczki.


Dlaczego kwas foliowy jest potrzebny w czasie ciąży?
Dzięki witaminie B9 znacznie zwiększa się prawdopodobieństwo przebiegu ciąży bez groźnych komplikacji. Kwas foliowy:

- zmniejsza ryzyko poronienia,
- wpływa na prawidłową masę urodzeniową noworodków,
- zapobiega występowaniu wad rozwojowych, w tym wad cewy nerwowej, z której rozwijają się mózg i rdzeń kręgowy dziecka – wady cewy nerwowej mogą mieć różną postać kliniczną, np. bezmózgowie lub rozszczep kręgosłupa.


Pożywienie czy suplement – jak dostarczać organizmowi kwas foliowy?
Zapotrzebowanie osoby dorosłej na kwas foliowy wynosi 400 mikrogramów (0,4 grama) na dobę, w czasie ciąży wzrasta do 0,6 g na dobę, a laktacji – 0,5 g na dobę. Witamina powinna być dostarczana organizmowi wraz z pożywieniem, ale jeśli istnieje możliwość zapłodnienia (kobiety planujące ciążę i aktywne seksualnie) i w czasie ciąży konieczna jest dodatkowa suplementacja. Na rynku dostępne są suplementy skierowane dla kobiet w ciąży (takie jak FOLIK Mama 1 – na pierwszy trymestr oraz FOLIK Mama 2/3 – na drugi i trzeci trymestr), zawierające optymalną dawkę 0,4 g oraz inne potrzebne na danym etapie składniki odżywcze.

Zdarza się, że w pewnych przypadkach lekarz rekomenduje stosowanie wyższej dawki. To nie oznacza, że w ciąży nie trzeba już dbać o zdrowy jadłospis, uwzględniający produkty, które są źródłem tej witaminy. Dodatkowe przyjmowanie witaminy B9 w formie leku bez recepty lub suplementu diety gwarantuje, że dawka będzie odpowiednia. Niedobory kwasu foliowego wynikają z jego dużej wrażliwości na różnego rodzaju czynniki fizykochemiczne – tlen, wysoką temperaturę czy światło słoneczne. Istnieją dane wykazujące, że niedobór kwasu foliowego jest jedną z najczęściej występujących awitaminoz.

Wiele lat badań nad wpływem kwasu foliowego na płód daje jasną odpowiedź, że jest niezbędny w celu uniknięcia zagrażających życiu i zdrowiu powikłań. Zanim jednak sięgniesz po preparat, porozmawiaj z lekarzem, czy zaleca Ci jego przyjmowanie.

Dowiedz się więcej o suplementacji: http://www.swiadomemacierzynstwo.com/suplementacja.

Najnowsze komentarze