Opublikowany przez: Kasia P. 2014-12-02 08:41:42
Odkąd pamiętam na naszym stole wigilijnym musiała zagościć kutia. Przepis z makaronem wzięłam od koleżanki, ponieważ chciałam do tradycyjnego przepisu wprowadzić coś nowego. Pomysł okazał się rewelacyjny, dlatego z przyjemnością się nim dzielę.
Kutia – przepis z makaronem
Masa makowa
Wykonanie KROK PO KROKU:
Nastawiamy mleko w garnku. Najpierw rozcinamy laskę wanilii i dodajemy ziarenka z ok.3/4 jej długości. Dodajemy miód, resztę przypraw i mieszamy dokładnie. Wsypujemy rodzynki. Po kilku minutach wsypujemy mak i mieszamy energicznie. Gotujemy na minimalnym ogniu do momentu zgęstnienia. Musimy uważać żeby nie przypalić. W tym czasie nastawiamy makaron. Nie zapomnijmy dolać do niego odrobiny oliwy podczas gotowania. Po ugotowaniu, hartujemy w zimnej wodzie. Najlepiej jest wymieszać makaron z makiem i dopiero podawać. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Masz już zaplanowane menu wigilijne?
POROZMAWIAJMY NA FORUM >>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
aga222 2016.12.22 23:32
u mnie kutię się robi z kaszy jaglanej z masą makową, kupuję taką gotową z helio z rodzynkami i przyprawami. Cała puszka ma 850 gram więc jeszcze starcza mi np na babeczki z makiem. Kutia a makaron z makiem to chyba dwie różne rzeczy.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.