Opublikowany przez: o.i.a 2011-11-25 10:32:14
WŁAŚCIWOŚCI WYWARU Z CZERWONEJ KAPUSTY
Aby stwierdzić, jak bardzo kwaśna lub zasadowa jest dana substancja stworzono skalę pH. Substancje są w niej uporządkowane w stosunku do wartości pH, określającej substancje obojętne (jak np.czysta woda). Kwasy mają pH niższe od 7 (im niższe pH tym większa kwasowość), a zasady mają pH wyższe od 7 (im wyższe pH, tym większa zasadowość).
Aby ustalić jakie pH ma dana substancja używa się wskaźników. Wskaźnik zabarwia się na różne kolory zależnie od zmian kwasowości, czy zasadowości substancji. Powszechnie używane są do tego celu papierki lakmusowe lub fenoloftaleina. Wskaźniki te można kupić w specjalistycznych sklepach.
Można jednak i bez nich sporządzić własny wskaźnik używając do tego celu liści z czerwonej kapusty.
Jak zrobić własny wskaźnik?
Liść z kapusty trzeba drobno pokroić, zalać szklanką wody i zagotować w rondelku, a potem zostawić do ostygnięcia. Teraz odcedzamy liść od wywaru, który ma fioletową barwę.
Przygotowujemy szklane pojemniki z wodą:
- do pierwszego dodajemy proszek do pieczenia
- do drugiego wsypujemy sodę oczyszczoną
- do trzeciego wsypujemy proszek do prania
- do czwartego wlewamy udrażniasz do rur Mieszamy.
Następnie, do każdego z przygotowanych roztworów wlewamy wywar z czerwonej kapusty (około 2 łyżeczek). Obserwujemy jak zmieniają się kolory cieczy.
Proszek do pieczenia – niebiesko - granatowy.
Woda z sodą oczyszczoną - niebiesko-zielony Proszek do prania – żółty.
Udrażniasz do rur – czerwono –różowy.
Różowe zabarwienie wywaru z kapusty wskazuje, że jest on kwaśny, zaś niebiesko-zielone - że jest zasadowy. Znając tę regułę możemy sprawdzać kwasowość lub zasadowość innych substancji znajdujących się w domu, np. pokarmów czy środków myjących, a także wody deszczowej czy śniegu. Jest wiele roślin, których wodne roztwory mogą być wskaźnikami, np. czarna porzeczka, czarny bez, burak czerwony, esencja herbaciana.
W drugiej części eksperymentu sprawdzamy jaki otrzymamy kolor z połączenia wywaru z czerwonej kapusty i węglanu sodu oraz wywaru z czerwonej kapusty i wodorotlenku wapnia.
Najlepiej sprawdź sam!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
93.176.*.* 2011.12.23 19:00
Brawo kuzynie :D
93.176.*.* 2011.12.05 11:07
Super! Gratulacje!!
83.238.*.* 2011.11.25 16:00
Cała szkoła trzyma za Was kciuki :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.