Kiszone warzywa: pyszności przez cały rok! PRZEPISY
Opublikowany przez:
Joanna P.
Redakcja
2018-06-01 11:20:43
Autor zdjęcia/źródło:
Kiszone warzywa, Pixabay
Czas na kiszone warzywa. Latem warto skorzystać z najdorodniejszych plonów, zwłaszcza z własnego ogródka i podarować sobie mnóstwo smaku w zimowe miesiące. Tego lata kisimy:)
Pamiętacie jeszcze? Kiszone warzywa były niegdyś podstawowym źródłem warzyw na polskich stołach zwłaszcza w sezonie jesienno zimowym, gdy brakowało świeżych owoców i warzyw. Obecenie wyraźnie powracamy do tego cudownego zwyczaju zamykania smaków lata w słoikach wspaniale wypracowanego przez nasze mamy i babcie. Napiszcie w komentarzu, co najchętniej kisicie? Może kilka naszych propozycji uda się Wam wykorzystać.
Kiszone warzywa różne
Składniki:
- 1 kg marchwi
- 1 kalafior
- 3 pęczki rzodkiewek
- 2 główki czosnku
- kilka gałązek kopru
- kawałek korzenia chrzanu
- 3 litry wody
- 3 -4 łyżki soli kamiennej
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Obraną marchewkę pokroić w plastry, kalafiora podzielić na małe różyczki, rzodkiewki oczyścić z łodyg i dokładnie umyć, czosnek pokroić na pół.
- Warzywa włożyć razem z koprem i kawałkami korzenia chrzanu do słoja lub naczynia kamionkowego. Zalać zimną wodą z solą.
- Przykryć talerzem i docisnąć by warzywa były zanurzone. Zostawić w temp. pokojowej 2-4 dni aż będą ukiszone. Poprzekładać do mniejszych słoiczków i przechowywać w lodówce.
Kiszone warzywa - czerwona kapusta
Składniki:
- 2 kg kapusty czerwonej
- 2 łyżki soli
- 3-4 łyżki cukru
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- W kapuście wyciąć głąb i drobno poszatkować. Wymieszać w dużej misce z solą i cukrem i porządnie ubić, by puściła sok. Sok musi przykryć kapustę. Jeśli jest soku zbyt mało dolać trochę przegotowanej, zimnej wody.
2. Przełożyć kapustę do kamionkowego naczynia i docisnąć ciężkim talerzem np. z kamieniem. Można dolać soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty żeby szybciej ukisiła się czerwona kapusta.
- Po ok. 7-10 dniach kapusta będzie ukiszona, poprzekładać do słoików i trzymać w lodówce.
Kiszone warzywa - papryka
Składniki:
- 12-14 w różnych kolorach
- 2-3 ostre papryczki
- 1 główka czosnku przekrojona na pół
- 3 listki laurowe
- 8-10 ziaren ziela angielskiego
- kilka gałązek kopru
- 2-3 łyżki soli
- 2-3 litry wody
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Z umytych papryk wyjąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze (lecz nie za małe) kawałki.
- W dużym słoju ułożyć ciasno liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, pikantne papryczki, papryki i koper.
- Zalać wszystko rozpuszczoną w wodzie solą, wymieszać dokładnie np. wstrząsając zakręcony słój. Można dodać soku z kiszonych ogórków lub kapusty to szybciej się ukisi.
- Do kiszenia zdjąć zakrętkę, docisnąć pływające papryki talerzem, żeby pozostały zanurzone. Kisić ok. 1 tygodnia. Po ukiszeniu przechowywać w lodówce.
Kiszone warzywa - buraki
Składniki:
- 5 kg buraków
- 5 litrów wody mineralnej
- 1 główka czosnku przecięta na pół
- ½ szklanki soku z kapusty lub ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 1-2 łyżki soli
- 4 liście laurowe
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Obrane buraki pokroić na plasterki, cebulę obrać i pokroić w grube plastry, czosnek przeciąć na pół.
- Buraki włożyć do kamionkowego naczynia, dodać czosnek i liście laurowe i sól. Zalać zimną wodą mineralną, dodać soku z kapusty lub ogórków. Na wierzch położyć talerz, żeby buraki nie wypływały. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na ok. 5 dni.
- Po tym czasie sok powinien być kwaśny. Przełożyć buraki do słoiczków (wraz z sokiem ) i przechowywać w lodówce.
Kiszone warzywa - marchewka
Składniki:
- 2 kg marchwi
- pół główki czosnku
- 6 listków laurowych
- kawałek imbiru (3 cm)
- kawałek chrzanu ( 3 cm)
- 1 łyżka soli na 1 litr wody
- woda mineralna
- 1 cebula
- Kilka łyżek soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Marchewkę obraną ze skóry pokroić w plasterki, cebulę obraną pokroić w duże plastry, czosnek przeciąć na pół.
- Marchew, cebulę, czosnek, chrzan, imbir i liście laurowe włożyć do kamionkowego naczynia, zalać wodą mineralną i dodać soku z kapusty lub ogórków, opcjonalnie koper. Marchewki dociążyć talerzem.
- Naczynie przykryć czysta ściereczką i zostawić na ok. 5 dni. Po tym czasie przełożyć kiszonkę do słoików i przechowywać w lodówce.
ZOBACZ TAKŻE:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora