Opublikowany przez: natalina4 2014-02-21 19:51:28
Świetnie nadaje się do zup , surówek i jako przekąska albo dodatek do dipów . Można ją spożywacz na wiele sposobów : gotować , faszerować , zapiekać .
Najlepiej jeść ją na surowo , bo wówczas zachowyje najwięcej cennych właściwości . Do sałatek wykorzystujemy też pokrojone , młode listki kalarepy .
Razem z cebulą . Zupa z kalarepy i cebuli jest prosta w przygotowaniu . Podsmaż te dwa składniki przez 10 minut . Wlej bulion warzywny i pokrojone młode liście kalarepki . Po 15 minutach dpodaj skrojone w kostkę ziemniaki , a gdy zmiękną , zabiel zupę śmietaną i przypraw .
W innej formie .Szybkie danie na ciepło z kalarepy to kotleciki panierowane . Młodą kalarepę pokrój na grube plastry , zblanszuj we wrzącej osolonej wodzie około 5 minut . Wyciągnij , a po chwili każdy plaster otocz dwukrotnie w jajku i tartej bułce . Smaż na złoty kolor , podawaj z sałatą o sosami . Kalarepkę pokrojoną w paluszki można też zanurzać w cieście naleśnikowym z dodatkoem piwa . Smaż paluszki na złoty kolor , podawaj z dipem na bazie majonezu i śmietany .
Pomysłowo .Duszona kalarepa jest też świetnym dodatkiem do mięs . Podsmaż ją na patelni pokrojoną w cienkie paski , potem duś w mleku kokosowym z sosem sojowym . Możesz ją też poddusić w rondlu . Dodaj margarynę i ciut wody , przypraw solą , cukrem i przyprawą warzywną . Zrób zasmażkę z mąki , masła i odrobiny octu . Tal przyrządzona kalarepa zastąpi warzywa na ciepło .
Co warto wiedzieć .
Kalarepa jest odmianą lapusty , a tym , co lubimy w niej najbardziej , jest obrana ze skórki zgrubiała łodyga i liście . Warzywo to jest dostępne prawie przez cały rok w dwóch odmianach : zielonej i fioletowej . Fioletowa jest bardziej wyrazista w smaku , a jej miąższ nie drewniwje podczas przechowywania . Wybierając kalarepki w sklepie , sprawdź czy liście są świeże , a bulwa twarda . Jeśli tak , to przez kilka dni możesz ją spokojnie przetrzymywać w lodówce lub nawet zamrozić .
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.