Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2021-12-22 13:51:22
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Pierwsza zasada dbania o odporność w czasie zimy to nieunikanie aktywności fizycznej. “Sport to zdrowie” nie tylko pod kątem zachowania szczupłej sylwetki czy ochrony przed chorobami serca i cukrzycą. Okazuje się, że regularny ruch obniża też ryzyko przeziębienia i wystąpienia infekcji górnych dróg oddechowych.
Jednocześnie nie trzeba uprawiać intensywnych sportów, które przemęczają organizm. W zupełności wystarczy 30 minut aktywności fizycznej minimum 3 razy w tygodniu, aby uzyskać oczekiwane efekty. Zimą szczególnie dobrze sprawdzi się spacer, szybki marsz, nordic walking, jazda na łyżwach, pływanie, czy zajęcia fitness dostosowane do naszej kondycji i możliwości. Równie duże znaczenie ma regeneracja organizmu, czyli minimum siedmiogodzinny sen. Podczas snu wydziela się melatonina, czyli hormon wpływający na pracę układu odpornościowego.
Druga kwestia to właściwa dieta, która powinna być zbilansowana i bogata w witaminę C. Warto jeść ziemniaki, natkę pietruszki, paprykę, pomidory, mandarynki, orzechy, wątróbkę drobiową, a także brukselkę i szpinak. W zimowym menu na wzmocnienie odporności nie powinno zabraknąć też antyoksydantów, czyli witaminy A obecnej m.in. w tłustych serach, makrelach, marchewce, pietruszce, kukurydzy, czy suszonych śliwkach, oraz witaminy E znajdującej się głównie w orzechach i nasionach słonecznika. Dobry wpływ na układ immunologiczny mają również kwasy omega-3, które znajdują się w tłustych rybach morskich czy oliwie z oliwek.
Warto wiedzieć, że odporność bierze się z jelit. Doskonałym wsparciem odbudowy i utrzymania korzystnej mikroflory jelitowej będą więc odpowiednie suplementy, tzw. prebiotyki. Wśród tych najczęściej polecanych wymienia się colostrum bovinum, czyli pierwszy, wartościowy pokarm nowo narodzonych ssaków. Powstaje tuż przed porodem i w pierwszych dniach po porodzie. Zawiera około 250 substancji aktywnych (!), w tym lipidów, białek, witamin i aminokwasów. Naukowcy dowiedli, że colostrum wykazuje wiele cennych właściwości – przede wszystkim aktywuje i stymuluje układ odpornościowy oraz utrzymuje i wspiera rozwój dobrej mikroflory jelitowej.
Ważne, aby colostrum pochodziło z zaufanego źródła. Jego skuteczność jest uzależniona od dwóch czynników: czasu poboru i metody przetwarzania. W przypadku niemodyfikowanego colostrum marki Genactiv, pobieranego wyłącznie do 2 godzin po porodzie, surowiec jest poddawany liofilizacji, a następnie dosuszaniu w niskich temperaturach. Pozwala to zachować pełnię jego wartości odżywczych i pozytywne działanie na cały organizm. Co więcej, colostrum może być stosowane w każdym wieku i jest w pełni bezpieczne dla zdrowia. Może być przyjmowane m.in. w ciąży i podczas antybiotykoterapii.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.