Suszenie grzybów – Nie myjemy grzybów przed suszeniem!
Przyniosłaś pachnące lasem grzyby do domu. Należy je oczyścić z ziemi, trawy, a także sprawdzić pod kątem obecności dzikich lokatorów (grzyby robaczywe bezwzględnie wyrzucamy).
Do oczyszczania grzybów świetnie nada się nożyk, szczoteczka lub szorstka strona gąbki do naczyń. Unikamy namaczania, mycia grzybów, ponieważ proces suszenia się wtedy wydłuży.
Gdy dokładnie wyczyścimy grzyby – możemy przystąpić do suszenia. Szczególnie smaczne są suszone podgrzybki, prawdziwki i koźlarze. Wybierając grzyby do suszenia miejmy na uwadze, że znacznie zmniejszą swoje rozmiary. Bardziej wyrośnięte, większe grzyby zasuszmy – młode grzybki lepiej nadadzą się do marynowania.
Jak suszyć grzyby? Suszenie grzybów w piekarniku
Grzyby wysuszymy w piekarniku z funkcją termoobiegu. Rozkładamy grzyby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy w momencie, gdy nasz piekarnik rozgrzeje się do 40-50°C. Grzyby suszymy w tej temperaturze przy lekko uchylonych drzwiczkach i co jakiś czas je obracamy (by równomiernie się wysuszyły). Gdy zauważymy, że utracą większość wody, możemy zwiększyć temp. do 60°C. Cały proces trwa kilka godzin... Idealnie wysuszone grzyby łamią się dopiero przy silnym zgięciu i są odrobinę elastyczne.
ZOBACZ: Grzyby w ciąży – Czy można je jeść? >>
Suszenie grzybów na kaloryferze
Na kaloryferze możemy suszyć grzyby na dwa sposoby: bezpośrednio na grzejniku albo nawleczone na sznurek lub nitkę. By wysuszyć grzyby bezpośrednio na kaloryferze – rozkładamy na nim papier (najlepszy będzie chroniący przed przeciekaniem, np. śniadaniowy) i robimy w nim małe dziurki na dopływ powietrza. Układamy obok siebie grzyby i przykrywamy ręcznikiem papierowym lub gazą. Tu, podobnie jak w piekarniku – grzyby suszymy w temperaturze ok. 50°C. Kiedy większość wody wyparuje, temp. będziemy mogli zwiększyć.
Drugim sposobem jest suszenie grzybów nawleczonych na nitkę lub sznurek. Końce sznurka przywiązujemy do grzejnika tak, aby był rozciągnięty w poprzek kaloryfera. Znacznie ułatwi nam to obracanie grzybów.
Jak suszyć grzyby na słońcu?
Prosta metoda, jednak wymagana jest piękna, słoneczna pogoda przez parę dni. Grzyby, ułożone najlepiej na sicie, wystawiamy w miejscu słonecznym i przewiewnym. Warto przykryć je gazą, by utrudnić do nich dostęp owadom. Cały proces trwa kilka dni, dobrze wysuszone grzyby powinni być twarde, nie kruszyć się w dłoniach i być nieco giętkie. Pamiętajmy o tym, by grzyby przynajmniej 2-3 razy przewrócić, aby nie przywarły do podłoża. Susząc grzyby na słońcu, również można nawlec je na nitkę i rozwiesić na świeżym powietrzu, np. przypiąć do sznura do wieszania prania i spiąć klamerkami.
Grzyby wysuszone w suszarce spożywczej
Całą sprawę ułatwia posiadanie suszarki do grzybów. W zależności od modelu, suszenie trwa około 6 godzin. Jedynie co musimy robić w trakcie, to 2-3 razy zmienić kolejność sit i obrócić grzyby, by równomiernie się wysuszyły.
Jak przechowywać nasze smakołyki?
Najlepiej w szczelnym pojemniku, bez dostępu wilgoci i światła. Może to być blaszany, drewniany, ewentualnie plastikowy pojemnik. Ususzone grzyby możemy także trzymać w szklanych słoikach. Miejmy na uwadze, że grzyby bardzo łatwo chłoną wilgoć, więc warto do słoja lub pojemnika włożyć kilka ziaren ryżu (zabezpieczy je to przed zwilgotnieniem).