Opublikowany przez: Monika C. 2020-03-25 14:18:54
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Pierre Bamin on Unsplash
Dzięki mrożeniu zawsze możesz mieć świeże pieczywo w domu i nigdy nie wyrzucać starego! Jest to dobry sposób, kiedy nie możesz wychodzić, np. teraz w czasie kwarantanny lub kiedy wyjeżdżasz i chcesz mieć pieczywo zaraz po powrocie. Z możliwości mrożenia pieczywa chętnie korzystają także ci, którzy dbają o środowisko naturalne i starają się nie marnować żywności.
Chleb można rozmrażać na kilka sposobów:
Wyjmij chleb z zamrażarki i zostaw w opakowaniu w temperaturze pokojowej, np. na blacie kuchennym. Jeśli jest to cały bochenek, rozmrażanie potrwa całą noc, natomiast bułeczki lub kilka kromek rozmrozi się w ciągu 2-3 godzin.
Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Wyjmij pieczywo z opakowania i włóż je na 15-20 minut.
Bułeczki lub pojedyncze kromki chleba możesz rozmrażać korzystając z tostera. Większość urządzeń posiada funkcję rozmrażania. Bułeczki będą chrupiące i pachnące, jeśli położysz je na ruszcie tostera (tylko niektóre modele), zazwyczaj potrzebne będą 3-4 cykle do tostowania chleba.
Pieczywo będzie smaczne po rozmrożeniu, jeśli dobrze je zamrozisz. Zatem, jak prawidłowo mrozić chleb? To proste:
Pieczywo włóż do zamrażarki jak najszybciej – im świeższe mrozisz, tym lepsze będzie później
Zanim włożysz pieczywo do zamrażarki zapakuj je szczelnie – zachowa się w nim wilgoć, która jest w świeżym pieczywie.
Jeśli nie chcesz mrozić całego bochenka, pokrój go na kromki (możesz o zrobić w sklepie korzystając z krajalnicy) i podziel na mniejsze porcje, pakując w osobne torebki foliowe.
Uwaga: do mrożenia pieczywa używaj torebek foliowych o takim przeznaczeniu.
Chleb można przechowywać w zamrażarce przez 2-3 miesiące, później pojawią się na nim białe obszary – jest to wynik przesuszenia, nawet odpowiednio zapakowanego i takie pieczywo nie będzie już zbyt smaczne.
Ciekawe: tak samo jak pieczywo możesz zamrażać ciasto drożdżowe, a nawet makowce!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.