Opublikowany przez: ULA 2013-05-08 15:05:27
Mój talerz
Owoce
Zajmują trochę mniej niż 1/4 talerza. Wskazane są zwłaszcza owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG), m.in.: agrest, ananas, banan, czarne jagody, porzeczki, czereśnie, grapefruity, gruszki, jabłka, kiwi, maliny, mandarynki, mango, morele, pomarańcze, śliwki, truskawki, winogrona.
Warzywa
Zajmują trochę ponad 1/4 talerza. Powinniśmy jeść je na surowo ( ale mogą być też gotowane, duszone, pieczone). Również wskazane są te o niskim IG, np. brokuły, brukselka, cebula, cukinia, fasola, groch, kalafior, kapusta, marchew, ogórki, oliwki, papryka, pomidor, por, sałata, szpinak.
Produkty zbożowe
Ok. 1/4 talerza. Wskazane są produkty mało przetworzone, bogate w błonnik np. ciemne pieczywo, kasze muesli, makarony z ziarnami zbóż.
Produkty białkowe
Ilość równa części z owocami. Wskazane jest białko pochodzenia zwierzęcego ( chude mięso, ryby, owoce morza, jaja) i roślinnego ( np. orzechy, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych).
Nabiał (drugi talerzyk)
Równy ćwiartce dużego talerza. To miejsce na mleko i jego przetwory.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Mariola1811 2013.08.02 08:38
Modelowy posiłek - jak się na niego patrzy to chciałoby się schrupać, ale zwykle nie mam tyle czasu, aby mój posiłek tak wyglądał - Bierze się, co jest pod ręką ;P
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.