Opublikowany przez: ULA 2012-03-16 13:26:19
Do parzenia herbaty liściastej warto używać dzbanka ze szkła, porcelany lub kamionki. Dzbanka nie należy myć w płynie do naczyń, bo detergent zniszczy smak herbaty. Naczynie możemy oczyścić za pomocą świeżego soku z cytryny, przecierając je nową gąbką.
Jednakże to właśnie osad w dzbanku pogłębia smak herbaty i nie musimy wcale go usuwać. Aby zwykła herbata miała przyjemny aromat do puszki, w której ją przechowujemy, można włożyć laskę wanilii.
Do parzenia herbaty należy używać zawsze świeżej wody, nie tej już wcześniej przegotowanej czy stojącej zbyt długo w czajniku. Orzeźwia herbata, którą parzymy nie dłużej niż dwie minuty.
Herbata zaparzana do pięciu minut działa uspokajająco. Herbata jest naszym najpopularniejszym napojem, może być również stosowana jako lekarstwo, do zatrzymania biegunki.
źródło: "Po godzinach" - dodatek do tygodników "Gazety Olsztyńskiej"
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
marta625 2012.03.22 10:15
Mmmm aż sobie zaparzę ten życiodajny napój - zgodnie z zaleceniami:)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.