Opublikowany przez: Redakcja F. Redakcja 2023-10-05 16:11:10
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Peter Secan on Unsplash
Parowki są ulubionym produktem kulinarnym wielu osób, a zwłaszcza dzieci. Warto jednak zadbać o ich dobry skład, który znajdziemy na etykietach. GIS zbadał partię parówek znanej marki i znalazł w jej składzie substancję, której nie wymieniono na etykiecie, a która to może powodować alergie u osób uczulonych .
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie parówek przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów
Numer partii: C32541
Data minimalnej trwałości: 06/10/2023
Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu.
Zalecenia GIS dla konsumentów: Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
CZYTAJ TEŻ >> Ospa party - czy to dobry sposób na nabycie odporności?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.