Opublikowany przez:
Redakcja Familie
Redakcja
2023-10-05 16:11:10
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Peter Secan on Unsplash
Parowki są ulubionym produktem kulinarnym wielu osób, a zwłaszcza dzieci. Warto jednak zadbać o ich dobry skład, który znajdziemy na etykietach. GIS zbadał partię parówek znanej marki i znalazł w jej składzie substancję, której nie wymieniono na etykiecie, a która to może powodować alergie u osób uczulonych .
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie parówek przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów
Numer partii: C32541
Data minimalnej trwałości: 06/10/2023
Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu.
Zalecenia GIS dla konsumentów: Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
CZYTAJ TEŻ >> Ospa party - czy to dobry sposób na nabycie odporności?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!