Opublikowany przez: Kasia P.
Przepis jest banalnie prosty, ale liczy się w nim najbardziej pomysł. Kiedy wymyśliłam frytki ze szparagów nie widziałam, że moja rodzinka tak je pokocha. Mamy sezon na przepyszne szparagi, więc to najlepszy czas, by powitać je w swojej kuchni. Jeśli przywykłaś do gotowania szparagów, chce Cię zachęcić do ich pieczenia, ponieważ wychodzą równie smaczne i miękkie. Macie 15 minut na zrobienie przyjemności rodzince? Zapraszam do wspólnego gotowania…
Frytki ze szparagów:
Składniki:
- pęczek szparagów zielonych,
- sól/ pieprz do smaku,
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 jajka,
- ½ szklanki parmezanu lub innego sera startego na drobnych oczkach.
Wykonanie KROK PO KROKU
KROK 1
Umyj szparagi. Jeśli uważasz że mniejsze frytki będą poręczniejsze,
np. dla dzieci, pokrój szparagi na pół.
KROK 2
Rozmieszaj jajko do obtaczania. W drugiej misce zmieszaj przyprawy z bułką tartą i serem. Obtaczaj szparagi jedna po drugiej tak jak kotleciki.
KROK 3
Wysmaruj blachę olejem. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Układaj na blachę szparagi do pieczenia.
KROK 4
Wstaw szparagi do rozgrzanego piekarnika na 12 minut.
KROK 5
Podawaj z czym chcesz lub same. Moim dodatkiem były kotleciki jajeczne.
Smacznego!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2016.05.30 15:27
Mmmm można się domyślać..
Kasia P. 2016.05.20 11:02
Smacznego dziewczyny! Dajcie znać jak zrobicie! :)
Patrycja Sobolewska 2016.05.19 19:40
swietne !
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.