Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2022-03-17 09:52:29
Autor zdjęcia/źródło: mat. prasowe
Wadą absolutnie wszystkich najtańszych grillów na brykiet jest ich nieprzemyślana konstrukcja, która w połączeniu z budżetowymi materiałami czyni je niestabilnymi, nietrwałymi i po prostu niebezpiecznymi. Wystarczy tylko spojrzeć na grille węglowe premium na przykład na stronie https://www.top-grille.pl/category/grille-weglowe-5, żeby zauważyć, że mają one szersze, stabilne podstawy, łączenia poszczególnych części są solidniejsze, a całość po prostu stanowi zwartą, przemyślaną konstrukcję. To ważne, bo grille węglowe nie tylko czasem przestawia się, kiedy mają one rozpalony brykiet, ale przede wszystkim kiepska konstrukcja może się przewrócić nawet pod wpływem wiatru. Podstawa jest przecież niewielka, a całość masy skupiona dość wysoko.
Czy jakość wykonania grilla może wpływać na smak potraw? Łatwo ulec złudzeniu, że jeśli w grę wchodzi tu jakiś czynnik poza jakością samych składników, to będzie to raczej brykiet. To prawda, ale nawet typ powłoki, jaką pokryty jest grill węglowy, może mieć spore znaczenie. Tańsze modele często pozostawiają w potrawie specyficzny posmak lub aromat nawet przez kilkanaście pierwszych rozpaleń. Oczywiście obowiązują tu pewne normy, które mają w zamyśle zabezpieczyć konsumenta przed przyjęciem jakichkolwiek toksycznych oparów, ale jedzenie z najtańszego grilla jest po prostu niesmaczne.
Nie tylko z zewnątrz konstrukcja grilla premium różni się od segmentu podstawowego. Także wewnątrz wprowadzane są pewne zmiany. Począwszy od odpowiedniego ukształtowania dna, co pozwala lepiej rozprowadzić brykiet i równomiernie ogrzać całą kubaturę, przez zastosowanie dodatkowych rozwiązań zabezpieczających przed ściekaniem tłuszczu na palenisko, aż po doskonale przemyślane systemy wentylacji paleniska, dające dodatkowo kontrolę nad szybkością przepływu powietrza. To wszystko oznacza, że w dobrym grillu ma się po prostu większą kontrolę nad warunkami, co przekłada się na możliwość przygotowania różnych nietypowych dań: mięs, ryb, warzyw i dowolnych ich kombinacji.
Grille węglowe są względnie lekkie, a fakt, że nie trzeba martwić się o paliwo, pozwala zabrać je ze sobą praktycznie wszędzie. Warto przy tym jeszcze raz podkreślić, że taki grill musi być stabilny. Nie zawsze będzie go można rozstawić na idealnie przygotowanym trawniku czy tarasie: tu przemyślana podstawa będzie absolutnie kluczowa. Na to, podobnie jak na wygodne uchwyty do przenoszenia, można liczyć wyłącznie w segmencie premium. Poza tym będą one najłatwiejsze do utrzymania czystości. Wbrew pozorom to ważne, bo na biwaku warunki mogą być różne, a włożenie niedomytego i wciąż pachnącego brykietem grilla do bagażnika auta to jednak rzecz, która może odebrać całą radość z zabawy poza domem.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.