Opublikowany przez:
Redakcja
2025-09-22 10:22:18
Autor zdjęcia/źródło: Pexels, Karelia Blum
Ten poniekąd smaczny i powszechnie lubiany owoc południowy, zyskał złą sławę z uwagi na reagowanie z zażywanymi lekami. Sok z grejpfrutów zawiera furanokumaryny, czyli w związki blokujące w wątrobie i jelitach działanie enzymu CYP3A4. Enzym ten jest odpowiedzialny za rozkład wielu leków, co w konsekwencji prowadzi do znacznego nieraz zwiększenia poziomu stężenia leku we krwi. Skutkiem tego może być w krańcowych przypadkach zatrucie lub nasilenie działań niepożądanych, z uszkodzeniem wątroby i ostrymi zaburzeniami rytmu serca włącznie. Zablokowanie metabolizmu leku powoduje nawet kilkukrotny wzrost jego stężenia we krwi, co znacznie zwiększa ryzyko działań toksycznych związanych z przekroczeniem dopuszczalnej dawki leku.
Wzrost stężenia leku we krwi w wyniku połączenia zażywanego leku z sokiem grejpfrutowym może być niebezpieczny, szczególnie w przypadku leków stosowanych w leczeniu nadciśnienia tętniczego krwi (np. felodypina, nitrendypina)., leków regulujących zaburzenia rytmu serca (np. metoprolol, amiodaron, propafenon), czy też w przypadku statyn, czyli leków obniżających poziom cholesterolu we krwi (np. simwastatyna, lowastatyna).
Podobnie rzecz się ma z lekami:
Przy okazji dobrze jest przypomnieć kilka podstawowych zasad dotyczących zażywania leków. Niektóre z nich są oczywiste, inne już mniej.
Co można zażywać razem, a co koniecznie trzeba rozdzielić? Jakich połączeń unikać i dlaczego? Czy lek zażywać przed, czy też po posiłku? Czym najlepiej jest popijać tabletki?
Pomiędzy składnikami żywności a niektórymi składnikami leków może dochodzić do szkodliwych interakcji, które mogą spowodować zmniejszenie skuteczności leczenia lub wzrost ryzyka wystąpienia działań niepożądanych.
Zażywając leki przepisane przez lekarza, należy unikać spożywania określonych posiłków.
Grejpfrut i sok grejpfrutowy zawiera kwas cytrynowy i flawonidy. Istnieją leki wchodzące w interakcję z tymi związkami. Do takich leków należą antybiotyki, leki przeciwuczuleniowe, środki obniżające cholesterol i leki obniżające ciśnienie krwi.
Do możliwych niepożądanych interakcji należy zmniejszenie wchłaniania leku z przewodu pokarmowego (antybiotyki), wzrost stężenia leków we krwi (leki przeciwuczuleniowe, obniżające cholesterol), lub w przypadku leków obniżających ciśnienie krwi spowodowanie silniejszego działania, a w konsekwencji bólu głowy, przyśpieszenia pracy serca, ekstremalnego spadku ciśnienia (!).
Grejpfrut (zarówno w postaci soku, jak i świeży owoc) zwiększa tempo wchłaniania leku do krwi, przez co jedna tabletka może działać nawet jak 5 do 10 tabletek. Sok grejpfrutowy spowalnia metabolizm wielu farmaceutyków, co może doprowadzić do groźnego wzrostu ich poziomu w organizmie chorego. Skutkiem tego rodzaju niekorzystnych interakcji mogą być:
Notowane są przypadki nagłych zgonów z powodu interakcji między zażywanymi lekami a spożywaniem soku z grejpfrutów.
Jedynym sposobem przeciwdziałania możliwości szkodliwych skutków interakcji z zażywanymi lekami jest zachowanie 4 - godzinnej (!) przerwy między zażyciem leku a spożyciem grejpfruta lub wypiciem soku grejpfrutowego.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!