Opublikowany przez: Kasia P. Źródło artykułu: Notatki Przyszłej Matki BLOG 2015-08-11 12:46:06
Pierwsze 3 lata życia każdego dziecka to ogromnie ważny czas. Wtedy następuje gwałtowny wzrost i rozwój, kształtuje się zdrowie, pewne nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia. To na rodzicach spoczywa obowiązek dostarczania swoim pociechom odpowiedniej ilości witamin, minerałów i składników odżywczych, przy jednoczesnym starannym wyselekcjowaniu, aby nie doprowadzić ani do ich niedoboru, ani nadmiaru w diecie dziecka. Dlatego warto samodzielnie robić deserki dla dzieci.
Zdj. deserki dla dzieci @ pixabay.com
W zależności od indywidualnego tempa rozwoju naszego dziecka oraz od tego czy jest karmione piersią, czy mlekiem modyfikowanym zaczynamy rozszerzanie diety między 4. a 6. miesiącem życia maluszka (choć pojawiają się już informacje, zgodnie z najnowszym schematem żywienia, że nie ma to jednak znaczenia). Gdy mamy wątpliwości możemy po prostu porozmawiać z pediatrą lub położną.
Wg wielu lekarzy i ekspertów przy rozszerzaniu diety niemowlaków należy najpierw zacząć od warzyw a dopiero potem po kilkunastu dniach wprowadzać owoce. Ma to służyć temu, by dziecku przede wszystkim mogły wykształcić się jak najlepsze nawyki żywieniowe. Poza tym dziecko rodzi się z naturalną preferencją do smaków słodkich, zatem zastosowanie przez pierwsze dni jedynie warzyw ma pomóc nam i sprawić, że dzieci się bardziej do nich przekonają. Oczywiście nie jest to rygorystyczny nakaz, to My – Rodzice, podejmujemy ostateczne decyzje, wiedząc co dla naszych dzieci będzie najlepsze.
Wybór na sklepowych półkach jest ogromy, mamy deserki dla dzieci w słoiczkach, chrupki, biszkopty, batoniki, surowe owoce, po soki czy choćby kisiele, galaretki i budynie. Co zatem wybrać? Oczywiście najlepszym rozwiązaniem i jedocześnie najzdrowszym dla dzieci, jest samodzielne przygotowywanie deserków.
Deserki dla dzieci - pierwsze miesiące
W początkowych miesiącach będą to zmiksowane jabłuszka, gruszki, banany – wszystkie łagodne owoce. Im dziecko starsze, tym bardziej możemy się wykazać kreatywnością i stopniowo dodawać do diety sezonowe owoce, jogurty, kleiki i inne.
Starajmy się nie sięgać jedynie po gotowe sklepowe produkty, w których niestety pełno chemii
i „zapychaczy”. Ponadto, przygotowując już deserki dla dzieci samodzielnie w domu, nie dodawajmy na siłę dodatkowych ilości cukru. Owoce same w sobie są najczęściej wystarczająco słodkie. Coraz więcej i coraz częściej dzieci widuje się z batonikami, chipsami i resztą innych smakowitych przekąsek, co niewątpliwie skutkuje coraz większą otyłością wśród coraz młodszych dzieci (sama dwa lata temu przeprowadzałam badania na ten temat – ich wyniki nie były zbyt optymistyczne). Wystarczy czasem poświęcić parę minut i przygotować smaczną i zdrową przekąskę.
Deserki dla dzieci - przepisy:
Przecier z dyni (dla dzieci po 5 m. ż.)
Wkładamy miąższ do rondelka, zalewamy 3 łyżkami wody i gotujemy pod przykryciem, dopóki dynia nie zmięknie. Następnie miksujemy i studzimy.
Kaszka z bananem (dla dzieci po 6 m. ż.)
Przygotowujemy mleko modyfikowane zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy kaszkę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy banana pokrojonego na małe cząstki i miksujemy.
Koktajl owocowo – jogurtowy (dla dzieci od 10./11. m. ż.)
Owoce miksujemy, najlepiej oddzielnie, mieszamy dokładnie z jogurtem naturalnym i gotowe.
Zapraszamy na bloga autorki artykułu:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.