Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2022-07-06 11:36:28
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Obecnie coraz więcej osób jest świadomych konieczności zdrowego odżywiania i korzyści, jakie za sobą niesie. W pełni naturalne i ekologiczne składniki nie tylko dostarczają niezbędnych składników odżywczych, ale i nie generują tak dużej ilości odpadów, jak produkty pakowane w plastikowe butelki. Szczególnie na sklepowych półkach soki są pełne konserwantów i barwników. W konsekwencji coraz częstszym wyborem konsumentów staje się wolnoobrotowa wyciskarka.
Wolnoobrotowa wyciskarka różni się od innych tego typu urządzeń. W jej budowie nie ma noży. Owoce i warzywa, z których powstaje sok, są powoli miażdżone przez wałek ślimakowy. Do wyboru klienci mają wyciskarki jednoślimakowe poziome lub pionowe. Następnie zmiażdżone owoce i warzywa zostają przeciśnięte przez sitko. Dzięki temu powstaje sok pełen wartości odżywczych i witamin. Co więcej, napój powstały przy pomocy wolnoobrotowej wyciskarki jest gęstszy od klasycznego napoju pochodzącego z sokowirówki. Często przybiera konsystencję podobną do smoothie. Tak powstały napój zaleca się przechowywać w lodówce przez 24 godziny. Dzięki zastosowanej technologii w wyciskarkach wolnoobrotowych przygotowują one soki pełne mikroelementów o naturalnej barwie i konsystencji składników, z jakich powstały.
Podczas robienia soku wolnoobrotowa wyciskarka miażdży warzywa i owoce, zamiast je kroić. Za pomocą tej technologii struktura komórkowa składników nie zostaje naruszona, a co za tym idzie, do soku trafia więcej witamin i składników odżywczych. Powstały napój ma naturalny kolor i większą gęstość, dzięki czemu jest bardziej sycący. W wielu wolnoobrotowych wyciskarkach można regulować pożądaną gęstość soku. Może mieć on formę zwykłego napoju lub smoothie zastępującego jeden posiłek. Co więcej, podczas produkcji soku, nie zostaje on podgrzany, a do jego wnętrza dostaje się bardzo duża ilość powietrza. Ma to bardzo duży wpływ na kolor, gęstość i smak przygotowanego napoju. Wiele z dostępnych wyciskarek wolnoobrotowych nie tylko służy do produkcji soków. Z ich pomocą można zmielić ziarna, nasiona, czy zioła. Wolnoobrotowa wyciskarka pomoże przy produkcji mleka kokosowego, migdałowego, a także świetnie sprawdzi się do przyrządzania lodów, sorbetów owocowych, czy masła orzechowego. Wymienioną funkcjonalnością charakteryzują się wyciskarki jednoślimakowe poziome. Z kolei pionowe świetnie spełniają swoją funkcję, dodatkowo zajmując bardzo małą ilość miejsca w kuchni.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.