Pomarańcze są dostępne w sklepach przez cały rok, dlatego nie musisz czekać aż będzie na nie sezon. Ciasto pomarańczowe możesz zrobić o każdej porze roku, kiedy tylko przyjdzie ci ochota na coś słodkiego i pysznego. Resztę składników każda z nas zawsze ma w swojej kuchni, nie ma więc co się zastanawiać. Czas przygotować smakowity deser.
(Pixabay.com @ Ciasto pomarańczowe)
Ciasto pomarańczowe - przepis
Składniki:
- 100g cukru
- 100g mąki pszennej
- 2 jajka
- 40g oleju
- 2 pomarańcze
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Ucieramy w mikserze jajka z cukrem.
- Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę, a następnie filetujemy obie pomarańcze i je blendujemy.
- Do utartych na puszystą masę jaj przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier z wanilią, startą skórkę i zblendowane pomarańcze. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników i przelewamy do tortownicy.
- Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Ciasto z czekoladą – pyszne brownie!>>
Więcej przepisów znajdziesz tutaj>>