Chrzan tarty ze śmietaną - po prostu pyszny!
Opublikowany przez:
Ela91
2015-03-17 08:43:18
Ostry, aromatyczny chrzan tarty ze śmietaną - postaraj się o tą najlepszą, domową. Pasuje idealnie do wędlin, jajek, żurku... Zaproszeni goście z pewnością będą zachwyceni Twoim wyrobem!Warto również pamiętać o właściwościach zdrowotnych jakie posiada korzeń chrzanu. Chrzan tarty ze śmietaną to nic trudnego! Powodzenia. :)
Autor zdjęcia/źródło: Chrzan tarty ze śmietaną @ Pixabay
Chrzan tarty ze śmietaną w słoiczku nie ma sobie równych! Jest nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. Znajduje zastosowanie jako dodatek do żurku, barszczu białego, wędlin i jajek. W towarzystwie swojskiej śmietany staje się pysznym uzupełnieniem wielkanocnych potraw. Im mocniej kręci w nosie tym lepiej! Poza tym jest bardzo zdrowy - chrzan tarty ze śmietaną to naturalny antybiotyk. Może być stosowany na zmianę z czosnkiem w czasie przeziębień. Wybierz najładniejszy korzeń i przygotuj chrzan tarty ze śmietaną.
Chrzan tarty ze śmietaną
Składniki:
- 3-4 korzenie chrzanu,
- 3-4 łyżki octu jabłkowego (ew. 1 łyżeczka kwasku cytrynowego rozpuszczona w 2-3 łyżkach ciepłej wody),
- cukier (do smaku), szczypta soli morskiej,
- kilka łyżek wiejskiej śmietany,
- 1 duże, winne jabłko,
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Korzenie chrzanu dokładnie umyć z resztek ziemi pomagając sobie szczoteczką i cienko obrać.
- Zetrzeć je na najmniejszych oczkach tarki i od razu i stopniowo łączyć z octem lub kwaskiem cytrynowym aby chrzan nie ściemniał. Doprawić cukrem i szczyptą soli.
- Gotowy chrzan tarty przełożyć do czystego, wyparzonego słoja i szczelnie zakręcić.
- Śmietanę dodawać tuż przed podaniem, nie mieszać od razu w słoiku!
Chrzan tarty ze śmietaną - SMACZNEGO! :)
Pokaż wszystkie artykuły tego autora