Chrzan tarty ze śmietaną - po prostu pyszny! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Chrzan tarty ze śmietaną - po prostu pyszny!

Ostry, aromatyczny chrzan tarty ze śmietaną - postaraj się o tą najlepszą, domową. Pasuje idealnie do wędlin, jajek, żurku... Zaproszeni goście z pewnością będą zachwyceni Twoim wyrobem!Warto również pamiętać o właściwościach zdrowotnych jakie posiada korzeń chrzanu. Chrzan tarty ze śmietaną to nic trudnego! Powodzenia. :)

Chrzan tarty ze śmietaną - po prostu pyszny!

Autor zdjęcia/źródło: Chrzan tarty ze śmietaną @ Pixabay

Chrzan tarty ze śmietaną w słoiczku nie ma sobie równych! Jest nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. Znajduje zastosowanie jako dodatek do żurku, barszczu białego, wędlin i jajek. W towarzystwie swojskiej śmietany staje się pysznym uzupełnieniem wielkanocnych potraw. Im mocniej kręci w nosie tym lepiej! Poza tym jest bardzo zdrowy - chrzan tarty ze śmietaną to naturalny antybiotyk. Może być stosowany na zmianę z czosnkiem w czasie przeziębień. Wybierz najładniejszy korzeń i przygotuj chrzan tarty ze śmietaną.



Chrzan tarty ze śmietaną

Składniki:

  • 3-4  korzenie chrzanu,
  • 3-4  łyżki octu jabłkowego (ew. 1 łyżeczka kwasku cytrynowego rozpuszczona w 2-3 łyżkach ciepłej wody),
  • cukier (do smaku), szczypta soli morskiej,
  • kilka łyżek wiejskiej śmietany,
  • 1 duże, winne jabłko,

Wykonanie KROK PO KROKU:

  • Korzenie chrzanu dokładnie umyć z resztek ziemi pomagając sobie szczoteczką i cienko obrać. 
  • Zetrzeć je na najmniejszych oczkach tarki i od razu i stopniowo łączyć z octem lub kwaskiem cytrynowym aby chrzan nie ściemniał. Doprawić cukrem i szczyptą soli. 
  • Gotowy chrzan tarty przełożyć do czystego, wyparzonego słoja i szczelnie zakręcić. 
  • Śmietanę dodawać tuż przed podaniem, nie mieszać od razu w słoiku!

Chrzan tarty ze śmietaną - SMACZNEGO! :)