Opublikowany przez: IwonaSza 2013-04-07 21:07:32
Układ odpornościowy
Układ odpornościowy to system, który odpowiada za obronę naszego organizmu przed atakującymi go infekcjami, zarazkami i wirusami. Im mocniejszy tym mniej chorujemy. Układ odpornościowy alergika jest nadwrażliwy na zwykłe substancje otoczenia. Skłonność do alergii jest dziedziczna, ale na jej rozwój wpływ ma również zanieczyszczenie środowiska i żywność, którą spożywamy.
Układ odpornościowy jest wzmacniamy poprzez dojrzewanie własnej fizjologii oraz po kontaktach z bakteriami i wirusami. Pełna odporność następuje około 12 roku życia.
Zdrowy brzuszek – zdrowe ciało
Odpowiednia dieta, szczególnie dieta alergika, ma ogromne znaczenie dla układu odpornościowego. Przeciwciała znajdują się w całym ciele – skórze, błonach śluzowych, krwi oraz narządach wewnętrznych, jednak ich największe skupisko jest umieszczone w ściankach jelit. Odpowiednia flora bakteryjna w przewodzie pokarmowym spełnia dużą rolę w dojrzewaniu odporności.
Jak dajemy sobie radę z objawami alergii? |
Najczęstsze objawy alergii
Objawy alergii zależą od narządów lub układów, które są najbardziej wrażliwe. Katar jest najczęstszym objawem alergii górnych dróg oddechowych. Katar, który może być spowodowany nieżytem siennym i zapaleniem zatok. Innymi objawami są: ból ucha, ból gardła, wydzielina z noso–gardzieli. Ostatni objaw prowadzi do skapywania śluzu z tylnej części nosa do gardła i może powodować chroniczne napady kaszlu.
Objawami alergii układu trawiennego są: biegunka, wymioty, nadmierne gazy, a alergia skórna najczęściej daje znać o sobie poprzez: atopowe zapalenie skóry, czerwona, swędząca wysypka oraz obrzęk twarzy w okolicach oczu i ust. Pojawiający się obrzęk okolic gardła może utrudniać oddychanie.
Objawami alergii może być także zaczerwienienie i obrzęk oczu, świąd, łzawienie i oznaki zapalenia spojówek.
Wdychanie, ukąszenie, jedzenie
Drogami uczuleń alergii może być wdychanie pyłków roślin lub sierści zwierząt – alergia wziewna, spożywanie mleka lub białka jaja kurzego – alergia pokarmowa lub ukąszenie owada – alergia wszczepienna.
Pierwsze ojawy alergii u naszych dzieci - jak wyglądały? |
Jak można zapobiec alergii?
Jednym ze sposobów zapobiegającym alergii u małych dzieci jest jak najdłuższe karmienie piersią – co najmniej pół roku. W późniejszym okresie należy ostrożnie wprowadzać do diety pokarmy stałe. Najpóźniej wprowadza się pokarmy, które wywołują największe uczulenie – mleko krowie, białko jaj, czekolada, cytrusy. Gdy wprowadzamy nowy pokarm, należy dokładnie obserwować reakcję dziecka. Jeżeli pojawią się drobne krostki, należy odstawić produkt na pewien czas. Pokarmy wprowadzamy pojedynczo, aby wiedzieć, że konkretny produkt uczula dziecko.
na niektóre pokarmy |
|
18,4% |
na różne pyłki |
|
15,8% |
na część roślin |
|
5,3% |
na sierść zwierząt |
|
13,2% |
na środki chemiczne |
|
13,2% |
na inne rzeczy |
|
2,6% |
moje dziecko nie ma alergii na nic |
|
31,6% |
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.