Autor zdjęcia/źródło:
@materiały Partnera artykułu
Jak sprawić, by nasze ulubione pieczywo na długi czas zachowało chrupkość i świeżość? Znakomicie do tego celu nadaje się chlebak drewniany. Jakie są jego główne zalety i z jakimi modelami możemy mieć do czynienia?
Drewniany chlebak i jego zalety
Chlebak drewniany posiada całe mnóstwo atutów. Zaliczyć można do nich między innymi estetyczny wygląd. Pojemnik na chleb drewniany prezentuje się bardzo efektownie, a jego uniwersalny design sprawia, że znajdzie on zastosowanie we wnętrzach zarówno klasycznych, jak i nieco bardziej nowoczesnych. Chlebak z drewna to także świetna propozycja do pomieszczeń utrzymanych w stylu eko oraz skandynawskim. Tego typu sprzęt do kuchni jest również odporny na uszkodzenia mechaniczne, co sprawia, że zaopatrując się w niego możemy mieć pewność, że posłuży nam on przez wiele lat. Przechowywane w chlebaku drewno pieczywo na długi czas zachowuje swoją świeżość. Sporą zaletą takich gadżetów kuchennych jest również ich niska cena. Nie sposób nie wspomnieć tutaj również o tym, iż chlebaki drewniane są w pełni bezpieczne w kontakcie z żywnością. Mnogość dostępnych modeli sprawia, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Do wyboru mamy akcesoria kuchenne małe oraz duże, o klasycznych lub nowoczesnych formach. Mogą być one wykonane w całości z drewna lub posiadać elementy stalowe czy plastikowe. Chlebak drewniany nowoczesny wyposażony może być szereg dodatkowych funkcji takich, jak chociażby pokrywka pełniącą jednocześnie funkcję deski do krojenia.
Drewniany chlebak — najciekawsze modele
Chlebak z drewna dostępny jest w wielu różnych odsłonach. Do wyboru mamy między innymi:
- Chlebak drewniany bukowy Bochenek 29x39,5x18 cm — to chlebak drewniany duży, który przypadnie do gustu wszystkim fanom wnętrz utrzymanych w stylu klasycznym. Wykonany został on z wysokiej jakości, odpornego na uszkodzenia drewna bukowego. Sprawia to, że zaopatrując się w taki chlebak z drewna zyskujemy pewność, że posłuży nam on przez długi czas. Sprzęt do kuchni posiada tradycyjną formę oraz wygodne, żaluzjowe zamknięcie, które skutecznie chroni znajdujące się w jego wnętrzu pieczywo przed wysychaniem, wilgocią oraz zanieczyszczeniami.
- Chlebak Starke Pro Virtum 35,5x21,5x19,5 cm — chlebak drewniany nowoczesny o bardzo oryginalnej formie. Tworzą go 2 drewniane płyty na zawiasach osadzone na stalowym korpusie malowanym proszkowo na kolor czarny. Dolna płyta chlebaka pełnić może funkcję deski do krojenia pieczywa, co stanowi sporą oszczędność miejsca na kuchennym blacie. Do zalet tego przyrządu kuchennego zaliczyć można również szczelne zamknięcie, które w należyty sposób chroni chleb oraz bułki przed wysychaniem i wilgocią.
- Chlebak KonigHOFFER Galaxy Szary — chlebak z drewna charakteryzuje się oryginalnym designem. Czyni to z niego oryginalną dekorację kuchenną. Jego podstawa została wykonana z solidnego drewna bambusowego, które pełnić może funkcję deski do krojenia. Element ruchomy pod postacią kopuły to trwałe, łatwe w utrzymaniu w czystości tworzywo sztuczne, a uchwyt oraz mocowanie — odporna na uszkodzenia stal. Chlebak drewniany opiera się na stabilnych, antypoślizgowych nóżkach.
- Chlebak bambusowy KonigHOFFER Cosmic kremowy — to akcesorium kuchenne stanowi połączenie drewna bambusowego oraz stali węglowej z matowym wykończeniem. Chlebak ten jest zarówno estetyczny, jak i niezwykle funkcjonalny oraz stabilny. Jego nieprzezroczysta pokrywa stanowi skuteczne zabezpieczenie przed światłem słonecznym, które mogłoby prowadzić do przedwczesnego wysychania pieczywa.
- Chlebak metalowy KonigHOFFER Rio Gris — funkcjonalny chlebak ze stali nierdzewnej, którego pokrywka pełnić może jednocześnie funkcję deski do krojenia. Kuchenny gadżet dostępny jest w 4 wersjach kolorystycznych: Gris, Blaco, Negro oraz Cremo, co pozwala na dopasowanie go do stylu, w jakim zostało zaaranżowane wnętrze. Jego duża pojemność sprawia, że z łatwością pomieści on zarówno chleb, jak i bułki czy drożdżówki.
Chlebak drewniany to dobre rozwiązanie dla osób szukających trwałego i estetycznego wyposażenia kuchni.