Opublikowany przez: Joanna P. Redakcja 2018-03-27 13:54:09
Autor zdjęcia/źródło: Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?, Pixabay
Niby prosta sprawa - ugotować jajko. Żaden problem: bierzemy garnek, wodę i wrzucamy jajko. No tak, ale ile czasu gotować jajko na twardo? 5 minut? A może 7 minut? A przede wszystkim, jak sprawdzić czy jajko jest świeże i nadaje się do jedzenia? Zebraliśmy dla Was sprawdzone sposoby i porady!
Chcąc Wam oszczędzić zakłopotania, przypominamy o najważniejszych zasadach w kuchni
Na początek pamiętajmy, żeby zawsze przed użyciem jajka dokładnie umyć w ciepłej wodzie, niezależnie od tego czy gotujemy jajka na twardo, robimy jajecznicę czy potrzebujemy użyć jajka do jakiejś potrawy.
Słyszałam kiedyś wypowiedź pewnego naukowca, który twierdził, że długość gotowania jajka na twardo zależy od wielu czynników np.: od pogody, od ciśnienia powietrza, od miejsca, w którym mieszkamy czy od wielkości jajka. Ile więc gotować jajka na twardo? Pamiętajmy, że czas gotowania jajek liczy się do momentu zagotowania wody. Jajka na twardo najlepiej gotować przez 8 minut. Po ugotowaniu należy wylać wodę gorącą i zalać jajka zimną wodą. Jeśli jajka są wyjątkowo duże można czas gotowania wydłużyć do 10 minut. Powyżej tego czasu może pojawić się między żółtkiem a białkiem zielona otoczka.
Najważniejsza jest wielkość jajka. Jajka na miękko wkładamy do gotującej się wody. Jajka przed zanurzeniem we wrzątku należy wcześniej wyjąć z lodówki, żeby uzyskały temperaturę pokojową. Żeby wyszło nam płynne żółtko i ścięte białko jajka średniej wielkości należy gotować przez 5 minut. Małe jajka 4 minuty, a jajka duże 6 minut. Jajka na miękko także należy schładzać w zimnej wodzie, ale nie do całkowitego ostudzenia oczywiście.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.