Co można zrobić z rosołu? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Co można zrobić z rosołu?

19odp.
Strona 1 z 1
Odsłon wątku: 3654
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 15:23 | ID: 1227652

Na przykład taki który pozostanie nam z obiadu. W sumie rosół to baza bardzo  wielu dań. 


A Wy co robicie z rosołu jak wam pozostanie? 


Avatar użytkownika dagmaruffka
dagmaruffkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 19.03.2012, 15:52
  • Posty: 17675
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 15:25 | ID: 1227653

Pomidorówkę :) Ale.. u nas rzadko zostaje rosól, zazwyczaj jest od razu zjadany :)

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
2
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 15:26 | ID: 1227655

UPS! O taki rosół mi chodziło {#biggrin1}


Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
3
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 15:27 | ID: 1227656
dagmaruffka (2015-06-09 17:25:39)

Pomidorówkę :) Ale.. u nas rzadko zostaje rosól, zazwyczaj jest od razu zjadany :)

I ja często tak robię. W sumie już dużo nie trzeba..

Avatar użytkownika Alina63
Alina63Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
  • Posty: 18946
4
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 16:25 | ID: 1227660

Na bazie rosołu gotuję praktycznie każdą zupę . Można też użyć go do różnorodnych sosów .

Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
5
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 16:45 | ID: 1227661

U nas jakoś nie zostaje - zjadamy... Jak mam za mało makaronu to dogotowuję i jemy go z rosołem... i tak dzisiaj zrobiłam bo wczorajszy makaron zjedliśmy a dzisiaj ugotowałam "świeży"...

Avatar użytkownika wamat
wamatPoziom:
  • Zarejestrowany: 01.10.2009, 10:38
  • Posty: 4075
6
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 17:41 | ID: 1227674

Jako, że jestem sama, zrozumiałe, że nie będę gotować litra rosołu. Gotuję więcej (szyjki indyczki, porcje, trochę wołowiny) gotuję powoli conajmniej 2 godz. Jak wystygnie, porcjuję w litrowe wiaderka i zamrażam. jak mam ochotę na zupę, wyjmuje rosół wkładam różne dodatki( przecier pomidorowy, szczw, fasolę zieloną itd) i mam zupkę. 

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
7
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 17:48 | ID: 1227680
wamat (2015-06-09 19:41:31)

Jako, że jestem sama, zrozumiałe, że nie będę gotować litra rosołu. Gotuję więcej (szyjki indyczki, porcje, trochę wołowiny) gotuję powoli conajmniej 2 godz. Jak wystygnie, porcjuję w litrowe wiaderka i zamrażam. jak mam ochotę na zupę, wyjmuje rosół wkładam różne dodatki( przecier pomidorowy, szczw, fasolę zieloną itd) i mam zupkę. 

I ja z rosołu mam bazę pod praktycznie wszystkie zupy:)

Avatar użytkownika Joasia30
Joasia30Poziom:
  • Zarejestrowany: 04.06.2015, 08:05
  • Posty: 35
8
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 17:51 | ID: 1227683

Również pomidorówkę ;)

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
9
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 19:33 | ID: 1227714
wamat (2015-06-09 19:41:31)

Jako, że jestem sama, zrozumiałe, że nie będę gotować litra rosołu. Gotuję więcej (szyjki indyczki, porcje, trochę wołowiny) gotuję powoli conajmniej 2 godz. Jak wystygnie, porcjuję w litrowe wiaderka i zamrażam. jak mam ochotę na zupę, wyjmuje rosół wkładam różne dodatki( przecier pomidorowy, szczw, fasolę zieloną itd) i mam zupkę. 

Świetny pomysł! Kiedyś nawet myślałam czy np. w słoiczki nie zawekować taki gorący.. w lodówce pewnie by przestał kilka dni..

Avatar użytkownika wamat
wamatPoziom:
  • Zarejestrowany: 01.10.2009, 10:38
  • Posty: 4075
10
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 19:39 | ID: 1227717
Stokrotka (2015-06-09 21:33:55)
wamat (2015-06-09 19:41:31)

Jako, że jestem sama, zrozumiałe, że nie będę gotować litra rosołu. Gotuję więcej (szyjki indyczki, porcje, trochę wołowiny) gotuję powoli conajmniej 2 godz. Jak wystygnie, porcjuję w litrowe wiaderka i zamrażam. jak mam ochotę na zupę, wyjmuje rosół wkładam różne dodatki( przecier pomidorowy, szczw, fasolę zieloną itd) i mam zupkę. 

Świetny pomysł! Kiedyś nawet myślałam czy np. w słoiczki nie zawekować taki gorący.. w lodówce pewnie by przestał kilka dni..

Tak robi moja siostra i może stać kilka dni. Ja wolę swój sposób, bo nie wiadomo kiedy dostanę smaka na zupkę.

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
11
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 19:43 | ID: 1227720
wamat (2015-06-09 21:39:39)
Stokrotka (2015-06-09 21:33:55)
wamat (2015-06-09 19:41:31)

Jako, że jestem sama, zrozumiałe, że nie będę gotować litra rosołu. Gotuję więcej (szyjki indyczki, porcje, trochę wołowiny) gotuję powoli conajmniej 2 godz. Jak wystygnie, porcjuję w litrowe wiaderka i zamrażam. jak mam ochotę na zupę, wyjmuje rosół wkładam różne dodatki( przecier pomidorowy, szczw, fasolę zieloną itd) i mam zupkę. 

Świetny pomysł! Kiedyś nawet myślałam czy np. w słoiczki nie zawekować taki gorący.. w lodówce pewnie by przestał kilka dni..

Tak robi moja siostra i może stać kilka dni. Ja wolę swój sposób, bo nie wiadomo kiedy dostanę smaka na zupkę.

Ja mam często. Bardzo zupki lubie choć dzieciaki nie bardzo.. Więc było by akurat.. 

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
12
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 19:51 | ID: 1227722
Stokrotka (2015-06-09 21:43:44)
wamat (2015-06-09 21:39:39)
Stokrotka (2015-06-09 21:33:55)
wamat (2015-06-09 19:41:31)

Jako, że jestem sama, zrozumiałe, że nie będę gotować litra rosołu. Gotuję więcej (szyjki indyczki, porcje, trochę wołowiny) gotuję powoli conajmniej 2 godz. Jak wystygnie, porcjuję w litrowe wiaderka i zamrażam. jak mam ochotę na zupę, wyjmuje rosół wkładam różne dodatki( przecier pomidorowy, szczw, fasolę zieloną itd) i mam zupkę. 

Świetny pomysł! Kiedyś nawet myślałam czy np. w słoiczki nie zawekować taki gorący.. w lodówce pewnie by przestał kilka dni..

Tak robi moja siostra i może stać kilka dni. Ja wolę swój sposób, bo nie wiadomo kiedy dostanę smaka na zupkę.

Ja mam często. Bardzo zupki lubie choć dzieciaki nie bardzo.. Więc było by akurat.. 

My lubimy zupy, i taki pomysł jest ekstra;)

Avatar użytkownika dagmaruffka
dagmaruffkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 19.03.2012, 15:52
  • Posty: 17675
13
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 20:17 | ID: 1227747

Oj żeby mi tak zupki na kilka dni starczały :D

Avatar użytkownika Kamila2010
Kamila2010Poziom:
  • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
  • Posty: 10745
14
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 20:23 | ID: 1227757

Tylko i wyłącznie pomidorowa,rosół gotujemy drobiowo-wołowy,a inne zupy drobiowo wieprzowe ,i np ogórkowa na rosole drobiowo-wołowym nam nie smakuje.

Avatar użytkownika ewewita1383
ewewita1383Poziom:
  • Zarejestrowany: 13.10.2011, 14:48
  • Posty: 7303
15
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 20:33 | ID: 1227784
wamat (2015-06-09 19:41:31)

Jako, że jestem sama, zrozumiałe, że nie będę gotować litra rosołu. Gotuję więcej (szyjki indyczki, porcje, trochę wołowiny) gotuję powoli conajmniej 2 godz. Jak wystygnie, porcjuję w litrowe wiaderka i zamrażam. jak mam ochotę na zupę, wyjmuje rosół wkładam różne dodatki( przecier pomidorowy, szczw, fasolę zieloną itd) i mam zupkę. 

i ja tak gotuję -baza rosół -jak ma być coś inne wkładam kalafiorka ,pieczarki itp .jest zupka 


grochową i fasolową zawsze gotuję na wedzące i od podstaw 

Avatar użytkownika Sanne
SannePoziom:
  • Zarejestrowany: 19.07.2011, 13:30
  • Posty: 4945
16
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 20:35 | ID: 1227785

U mnie rosol jest zawsze na dwa dni dla nas i zawsze słoik oddaje siostrze, bo szwagier nie lubi rosołu a dla niej jak znalazł . Kiedyś przerabilalam na pomidorowa ale ostatnio coś moje towarzystwo nie ma ochoty na nią. 

Avatar użytkownika Maniuśka
ManiuśkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 12.10.2010, 13:30
  • Posty: 4401
17
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 20:39 | ID: 1227794
Kamila2010 (2015-06-09 22:23:16)

Tylko i wyłącznie pomidorowa,rosół gotujemy drobiowo-wołowy,a inne zupy drobiowo wieprzowe ,i np ogórkowa na rosole drobiowo-wołowym nam nie smakuje.

witaj w klubie

Avatar użytkownika Guśka
GuśkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.01.2010, 14:35
  • Posty: 7481
18
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 czerwca 2015 20:53 | ID: 1227816

prawie kazda zupe:)

Avatar użytkownika gocha2323
gocha2323Poziom:
  • Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
  • Posty: 12534
19
  • Zgłoś naruszenie zasad
10 czerwca 2015 18:30 | ID: 1228138

prawie każdą zupę:)