Alina63 (2013-07-05 10:55:36)
yustyna82 (2013-07-05 10:33:40)
Najbardziej - domowej roboty, a drugie w kolejności - włoskie (tzw. wykręcane) zarówno śmietankowe jak i śmietankowo-czekoladowe.
masz jakiś przepis na domowe lody ?
Alinko, ja robię w maszynie speedcook (można i tradycyjnie, ale jest z tym trochę "zabawy"), wg proporcji:
Składniki na lody śmietankowe:
- Cukier - 120 g
- Jaja - 4 szt.
- Śmietanka 30% - 1/2 l (dobrze schłodzona)
- Śmietana w proszku (Śnieżka) - 2 torebki
Najpierw mielę cukier na cukier puder (można zastąpić gotowym). Ubijam białka na parze i schładzam w lodówce. Oddzielnie ubijam żółtka z cukrem na parze, schładzam. Ubijam na zimno, dobrze schłodzoną śmietankę ze Śnieżką. Do ubitej śmietany dodaję ubite wcześniej i schłodzone białka i żółtka. Mieszam i wstawiam do zamrażarki na minimum 4 h.
Gdy chcę osiągnąć inne smaki to dodaję np. kakao, wiórki kokosowe, owoce etc.