... nawet bardzo - to biała śmierć.
Cukier – biała śmierćWiększość z nas nie potrafi wyobrazić sobie herbaty czy kawy bez dodatku cukru. Słodzimy często i dużo, nie zdając sobie sprawy, że te niepozorne białe kryształki nie przynoszą nam nic dobrego, a wręcz szkodzą. Lekarze alarmują – nadmiar cukru sprzyja między innymi otyłości, próchnicy, zakwaszeniu organizmu, utrudnia wchłanianie odżywczych składników.
To, że cukier jest niezdrowy, wiedzą nawet dzieci. Psuje zęby, napędza apetyt, odkłada się postaci tłuszczyku. Cukier jest produktem przemysłowym, otrzymuje się go z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Poza kalorycznością i energią cukier niczego wartościowego nie dostarcza do organizmu. Myślisz, że brązowy jest zdrowszy? Nic z tego. Jego barwa pochodzi z dodawanej do cukru niewielkiej ilości melasy. To ona nadaje mu smak i kolor, nie ma jednak wpływu na wartości odżywcze. Cukier jest ulubionym przez producentów ulepszaczem smaku. Ukryty jest w różnych wyrobach: płatkach śniadaniowych, dżemach, sokach, jogurtach. Nagła rezygnacja z niego wywołuje symptomy odwykowe: zmęczenie, znużenie, rozdrażnienie. Nie ma znaczenia, czy kupujesz cukier brązowy, trzcinowy, demera, muscovado, kandyzowany, w kostkach czy puder. Choć wszystkie różnią się smakiem, każdy z nich jest po prostu zbędny.
TUTAJ dowiesz się o zawartości cukru w wybranych produktach.