Choć weź i od jutra przerzucaj się na kawę zbożową np. Inkę... po tym co o niej przeczytałam...
(...) Picie kawy zbożowej przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. Zbożowa nie zawiera kofeiny, która pobudza organizm, nie pobudza też wydzielania kwasów żołądkowych. Jej picie dietetycy polecają osobom, które się odchudzają oraz mają problemy z żołądkiem. Picie kawy zbożowej sprzyja obniżeniu ilości cholesterolu we krwi. Zawarta w zbożowej inulina wpływa na powstawanie korzystnej dla zdrowia mikroflory jelitowej.
Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, dzięki czemu może ją pić każdy, także kobiety ciężarne, karmiące czy dzieci. Kawę tradycyjną na zbożową powinni więc zamienić ludzie nerwowi, z nadciśnieniem, nadkwasotą, owrzodzeniem przewodu pokarmowego, z niewydolną śledzioną, wątrobą, nerkami i jelitami. Kawa zbożowa jest idealnym rozwiązaniem dla ludzi, którzy kochają smak kawy, ale muszą zwracać uwagę na własne zdrowie. Jednak kawy zbożowej nie powinny pić osoby uczulone na gluten.
Smakosze kawy zbożowej dobrze wiedzą, że można z niej wyczarować niejedno cudo. Wersja na upały to orzeźwiająca kawa mrożona, podana z kostkami lodu lub z gałkami lodów śmietankowych lodów, natomiast zimą rozgrzeje was zbożowa z gorącą czekoladą. Do kawy zbożowej można dodawać niezliczoną ilość przypraw i ziół, jak np. cynamon, wanilia, miód czy anyż, uzyskując unikalny i orientalny smak.(...)
http://trocina.wordpress.com/2011/01/09/kawa-zbozowa-zdrowa-alternatywa/