Ziemniaki są ważnym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Obok skrobi, (węglowodan złożony - polisacharyd), która wchłania się stopniowo, może, więc być dobrze wykorzystywana przez organizm, utrzymując cukier na odpowiednim poziomie. Jest podstawowym źródłem węglowodanów w pożywieniu człowieka,100 g ziemniaków zawiera średnio:ok. 77 kcal, aż 443 mg potasu, oraz fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Obfitują w witaminy D, K, E, B6, PP, a zwłaszcza w witaminę C. W trakcie gotowania około połowa wartości witaminy C zostaje utracona. Zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu.
Same ziemniaki są lekkostrawne, niskokaloryczne, równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm produktów zbożowych, mięsnych, jaj i serów, które są spożywane w znacznych ilościach, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne dla organizmu.
dieta.pl
Jak przyrządzone ziemniaki smakują Wam najbardziej?