Fot. juicefactory.co.za
Odkryto idealną recepturę.
Wszystkie soki są zdrowe, ale najzdrowsze są te wieloowocowe - twierdzą francuscy naukowcy z uniwersytetu w Strasbourgu.
Szklanka odpowiednio skomponowanego soku wieloowocowego powinna zawierać podobne ilości zdrowych polifenoli, co kieliszek wina lub kawałek czekolady - pisze "Food & Function".
Naukowcy poddali testom różne typy soków owocowych. Sprawdzali obecność polifenoli (ich obecność w diecie minimalizuje możliwość wystąpienia poważnych chorób układu krwionośnego), naturalnie występujących przeciwutleniaczy, witaminy C oraz cukru.
Badano także wpływ danych soków na rozszerzanie się naczyń krwionośnych u zwierząt.
Tak udało się odkryć idealny skład i proporcje soku wieloowocowego. Ma on zawierać przynajmniej 63 proc. soku z winogron, odrobiny soku z jabłek, jagód, truskawek, borówki brusznicy, aceroli i aronii - informuje "Newsweek".
Pijąc taki sok możemy być spokojni o nasze tętnice.
Sfora.pl