Warto wiedzieć...
Ziołowe wsparcieJeżeli poziom cholesterolu jest jeszcze na tyle niewysoki, że lekarz wstrzymuje się od przepisania nam leków, a zaleca dietę i aktywność fizyczną, warto wesprzeć się dodatkowo roślinami leczniczymi. Oto kilka z nich.
Czosnek
Ma silne działanie przeciwmiażdżycowe. Wpływając na przemianę tłuszczu, obecne w nim substancje – alliina i allicyna – zmniejszają poziom cholesterolu i krzepliwość krwi, co zapobiega tworzeniu się skrzepów. Pamiętajmy, że nie wolno jeść czosnku osobom, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe.
Karczoch
Zawarta w nim cynaryna działa żółciopędnie. Zwiększenie wytwarzania żółci powoduje obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Również w aptekach są do nabycia preparaty z karczocha, choć możemy także przygotowywać napar z jego wysuszonych liści, jeśli uda nam się je zdobyć. Karczocha nie powinny stosować osoby, które cierpią na kamicę żółciową.
Babka jajowata
Jej nasiona, podobnie jak siemię lniane czy płatki owsiane, znane są jako „wymiatacze” cholesterolu. Zawarty w nich błonnik, pęczniejąc, wiąże tłuszcze i cholesterol. Zapobiega w ten sposób ich wchłanianiu do organizmu.
Soja
Pochodząca z niej lecytyna wspomaga przemianę tłuszczów i ułatwia usuwanie cholesterolu z organizmu. Soja zawiera też substancje chroniące cholesterol przed utlenieniem.
Zielona herbata
Obniża poziom cholesterolu i poprawia proporcje między jego frakcjami – LDL i HDL. Bardzo ważne są zawarte w zielonej herbacie polifenole, chroniące cholesterol przed utlenieniem.
Ostropest plamisty
Źródło sylimaryny, podstawowego składnika leków na wątrobę. Jednak oprócz ochrony wątroby sylimaryna spełnia też rolę przeciwutleniacza, który nie dopuszcza do utlenienia się cholesterolu.
Halina Sterczyńska
Źródło: Domowe Kuracje, Żyjmy dłużej
onet.pl