19 sierpnia 2010 10:26 | ID: 274640
19 sierpnia 2010 10:26 | ID: 274641
19 sierpnia 2010 10:59 | ID: 274659
19 sierpnia 2010 12:07 | ID: 274713
19 sierpnia 2010 13:58 | ID: 274778
19 sierpnia 2010 14:02 | ID: 274781
19 sierpnia 2010 14:03 | ID: 274782
19 sierpnia 2010 14:29 | ID: 274807
ja nie zbieram grzybów, gdyz nie moge przebywać w lesie z powodu kleszczy, ale moja przyszła teściowa bardzo lubi zbierac grzyby.
słyszłąm o tym chłopcu, bardzo smutne zdarzenie...
19 sierpnia 2010 14:32 | ID: 274810
19 sierpnia 2010 14:41 | ID: 274817
19 sierpnia 2010 14:44 | ID: 274818
19 sierpnia 2010 14:49 | ID: 274822
19 sierpnia 2010 16:34 | ID: 274872
19 sierpnia 2010 16:43 | ID: 274876
19 sierpnia 2010 16:45 | ID: 274878
19 sierpnia 2010 16:55 | ID: 274884
Grzybów nie powinny jeść małe dzieci oraz osoby mające kłopoty z układem pokarmowym - przestrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Jednocześnie przypomina, że należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy żadnych wątpliwości, że są jadalne.
W Centrum Zdrowia Dziecka we wtorek transplantowano wątrobę sześciolatkowi, zatrutemu po zjedzeniu grzybów. Operacja trwała ponad osiem godzin. Była konieczna, bo wątroba chłopca została zniszczona w wyniku zatrucia muchomorem sromotnikowym, który podali mu z innymi grzybami nieświadomi rodzice. Do CZD chłopiec trafił trzy doby po zatruciu. Kierownik oddziału pooperacyjnego dr Elżbieta Pietraszek-Jezierska poinformowała w środę, że stan dziecka jest "nie do końca dobry".
"Trzeba zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia" - powiedział Tomasz Misztal z GIS.
//Dodał, że trzeba unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak. "Gatunki śmiertelnie trujące mają przyjemny, słodkawy smak" - zaznaczył Misztal. Dlatego zaleca korzystanie z atlasów grzybów.
Jak podkreśla Misztal, grzyby powinny być zbierane do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku nie należy wkładać ich do foliowych reklamówek, ponieważ powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie, nie można ich przechowywać zbyt długo. GIS przestrzega, by nie zbierać grzybów w okolicach, w których występują skupiska odpadów, np. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
Jednak nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu. W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. W przypadku wystąpienia po zjedzeniu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, podwyższonej temperatury ciała, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.
Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby obejmuje 42 gatunki (zgodnie z obowiązującym w Polsce rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 2008 r.). Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów. Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku. Trzeba jednak uzyskać atest klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy, umieścić w miejscu sprzedaży informację o gatunkach oraz nazwisko i adres sprzedawcy.
PAP/pro/ itm/ jbr/ krf/
wp.pl
19 sierpnia 2010 16:59 | ID: 274887
19 sierpnia 2010 20:22 | ID: 274983
19 sierpnia 2010 20:26 | ID: 274989
20 sierpnia 2010 08:39 | ID: 275234
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.