Jak w tytule. Co jadacie zimą dla zdrowia?
26 października 2016 16:46 | ID: 1347923
słyszałam, że świetnie sprawdza się chrzan, który działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
26 października 2016 16:51 | ID: 1347927
Cebula czosnek.. to też takie naturalne antybiotyki.
26 października 2016 16:53 | ID: 1347929
Oregano
Badania przeprowadzone przez naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Georgetown wykazały, że olejek z oregano zwalcza grzyby i bakterie tak samo skutecznie jak tradycyjne antybiotyki – streptomycyna, penicylina i wankomycyna.
26 października 2016 16:55 | ID: 1347930
Cebula czosnek.. to też takie naturalne antybiotyki.
też stosuję
26 października 2016 21:24 | ID: 1348012
Cebula czosnek.. to też takie naturalne antybiotyki.
też stosuję
My również:)
Do tego imbir który działa przeciwiwrusowo.
26 października 2016 22:53 | ID: 1348024
Natka pietruszki też jest bardzo zdrowa.
27 października 2016 08:10 | ID: 1348033
Natka pietruszki też jest bardzo zdrowa.
Zgadza się. Mama nauczyła mnie robić ostatnio pesto z pietruszki. Dodaje się orzechy, trochę oliwy i czosnek. Wychodzi rewelacyjnie. W sam raz na kanapki zimą.
27 października 2016 08:11 | ID: 1348034
Żurawina - sprawdza się świetnie przy okazji infekcji układu moczowego.
27 października 2016 08:31 | ID: 1348045
Żurawina - sprawdza się świetnie przy okazji infekcji układu moczowego.
Żurawinę mam zawsze w kuchni. Niektórzy robią sok taki na zimę.
27 października 2016 08:39 | ID: 1348053
Żurawina - sprawdza się świetnie przy okazji infekcji układu moczowego.
Żurawinę mam zawsze w kuchni. Niektórzy robią sok taki na zimę.
Zawsze kupuję sok żurawinowy, taki do herbaty, ale rzeczywiście poszukam przepisu. Może bardziej się opłaca zrobić samemu. Uwielbiam słodycz żurawiny.
27 października 2016 08:39 | ID: 1348054
Bazyliowy olejek eteryczny ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, eliminuje także pasożyty. Warto jeść pesto i bazylię! :)
27 października 2016 10:48 | ID: 1348096
czosnek, cebula, chrzan, imbir!
27 października 2016 10:55 | ID: 1348102
Dodam jeszcze propolis - kit pszczeli - moja mama ma ule i robi świetną nalewkę z niego, ale zwykły miód też jest bardzo ważny. Istotne jest żeby kupować go z dobrego źródła.
27 października 2016 11:27 | ID: 1348105
Dodam jeszcze propolis - kit pszczeli - moja mama ma ule i robi świetną nalewkę z niego, ale zwykły miód też jest bardzo ważny. Istotne jest żeby kupować go z dobrego źródła.
najważniejsze z dobrego i sprawdzonego źródła!
27 października 2016 11:38 | ID: 1348110
Dodam jeszcze propolis - kit pszczeli - moja mama ma ule i robi świetną nalewkę z niego, ale zwykły miód też jest bardzo ważny. Istotne jest żeby kupować go z dobrego źródła.
najważniejsze z dobrego i sprawdzonego źródła!
Tak dobre źródło to podstawa. Tak samo przy cytrusach. A pro po grefruty też są bardzo dobrym antybiotykiem, a mało się o tym mówi. To bogate źródło bioflawonoidów, witaminy C i wielu innych substancji, które pomagają w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, zakażeń dróg oddechowych, jamy ustnej i skóry, a także podnoszą odporność całego organizmu.
27 października 2016 12:18 | ID: 1348117
Zapomniałyście o podstawowej rzeczy. Zimą powinno jadać się zupy!!! Wszelkie , te kwaśne i tłuste też. Nasz klimat pozwala na spalenie kalorii szybciej zimą niż latem. Zupy dają nam wiele energii potrzebnej jesienią, zimą i na przedwiośniu. Potem możemy sobie lekko odpuścić i jadać zupy lekkie i chłodniki.
Ale, generalnie zupy to podstawa wyżywienia. Nie zastąpią ich fast foody i kanapki. A nawet pyszne drugie dania.
27 października 2016 12:33 | ID: 1348125
Zapomniałyście o podstawowej rzeczy. Zimą powinno jadać się zupy!!! Wszelkie , te kwaśne i tłuste też. Nasz klimat pozwala na spalenie kalorii szybciej zimą niż latem. Zupy dają nam wiele energii potrzebnej jesienią, zimą i na przedwiośniu. Potem możemy sobie lekko odpuścić i jadać zupy lekkie i chłodniki.
Ale, generalnie zupy to podstawa wyżywienia. Nie zastąpią ich fast foody i kanapki. A nawet pyszne drugie dania.
I dlatego tak lubię zupy! Bardzo warzywne, takie lubię
27 października 2016 12:35 | ID: 1348126
Dodała bym jeszcze nasze zwykłe polskie jabłko. Przynajmniej jedno dziennie zalecane. Pełne witamin. Grypa lżej przechodzi jak już ją złapiemy.
27 października 2016 13:45 | ID: 1348142
czosnek, cebula, chrzan, imbir!
Dokładnie, to podstawa. Moja mama ostatnio podała mi przepis na imbir z pigwą do herbaty. Z pigwy trzeba wyjąć nasiona i przemrozić ją w zamrażarce. Potem pigwę i imbir obrać, pokroić w drobną kostkę zasypać niewielką ilością cukru i dodać miód, wymieszać i dodawać do herbaty. Smakuje pysznie i wzmacnia odporność.
27 października 2016 16:29 | ID: 1348191
Ponieważ w zimie jest mało owoców, jem dużo surówek warzywnych. Z selera, z białej rzodkwi lub marchwi.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.