Mało kosztują i pomagają naszemu zdrowiu...
Gruszki i ich pozytywny wpływ na zdrowie
Są soczyste, smaczne i zdrowe. Pomagają zmniejszyć napięcie psychiczne, zapobiegają rozwojowi nowotworów.
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że owoce powinny znajdować się w codziennej diecie dzieci i dorosłych. Wybierać powinno się zawłaszcza sezonowe skarby natury, i to najlepiej takie, których źródło pochodzenia jest nam znane.
Gruszka na przeziębienieSok z tego owocu w połączeniu z miodem leczy zapalenie strun głosowych i pomaga usunąć z dróg oddechowych nadmiar śluzu.
Owoce te łagodzą ponadto chroniczne stany zapalne. Działanie takie zawdzięczają flawonoidom i karotenoidom, które są w nich obecne.
Gruszki lekiem na cukrzycę
Owoce te mogą być obecne w diecie cukrzyka. Mają bowiem niski indeks glikemiczny (IG = 30). Nie stanowią zbyt dużego obciążania dla trzustki, a dodatkowo niektóre z zawartych w nich flawonoidów poprawiają wrażliwość na insulinę. Ponadto zapobiegają rozwojowi cukrzycy typu 2.
Bez przeszkód mogą je spożywać osoby odchudzające się, owoce te w większości składają się z wody. Zawierają też sporo pektyn.
Gruszki w diecie seniora
Owoce te powinny gościć też w jadłospisie osób starszych. Mają one bowiem pozytywny wpływ na serce – zawarty w nich glutation, przeciwutleniacz, obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Z kolei antyoksydanty w nich obecne powstrzymują proces zwyrodniania plamki żółtej, pozwalają zatem chronić wzrok.
Dostępnych jest wiele odmian gruszek. Można z nich przygotować smaczne kompoty i soki. Doskonale smakują na surowo. Nie nadają się do mrożenia, a zatem warto się nimi cieszyć przez całą jesień, gdy jest ich najwięcej.
Więcej na wp.pl